Wegańskie ciasto kukurydziane z morelami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

44

174 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1074 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 szczypty

10 gramów

400 gramów

150 gramów

80 gramów

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 łyżka

10 gramów

60 gramów

dekoracja:

2 łyżki

5 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynie pokrój na kawałki, zalej szklanką wody i gotuj ok.10 minut. Następnie odcedź i odciśnij na sicie. Kasię roztop w rondelku.

Wegańskie ciasto kukurydziane z morelami - Krok 1

Krok 2

Daktyle zalej szklanką ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Gdy zmiękną przełóż całość do blendera, dodaj połowę ugotowanej dyni, sok i skórkę startą z 1 cytryny i roztopioną Kasię, zmiksuj.

Wegańskie ciasto kukurydziane z morelami - Krok 2

Krok 3

Morele skrop sokiem z drugiej cytryny i odstaw. W misce wymieszaj kaszę kukurydzianą, mąkę jaglaną, sól i sodę.

Wegańskie ciasto kukurydziane z morelami - Krok 3

Krok 4

Siemię lniane wymieszaj z 3-4 łyżkami ciepłej wody. Do sypkich składników dodaj masę daktylowo-dyniową, namoczone siemię i wymieszaj.

Wegańskie ciasto kukurydziane z morelami - Krok 4

Krok 5

Foremkę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przełóż do foremki i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 35 minut. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku, a następnie przekrój na dwa blaty.

Wegańskie ciasto kukurydziane z morelami - Krok 5

Krok 6

W czasie stygnięcia ciasta zmiksuj morele z pozostałą dynią, syropem klonowym i agarem. Przełóż do rondelka i gotuj kilka minut ciągle mieszając. Blaty ciasta przełóż połową przygotowanej masy, resztą posmaruj wierzch ciasta. Całość udekoruj pokrojonymi morelami i płatkami migdałowymi.

Wegańskie ciasto kukurydziane z morelami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej