
Składniki
500 gramów
4 łyżki
150 gramów
1 sztuka
8 plastrów
500 gramów
50 gramów
1 pęczek
1 łyżeczka
null
null
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę odciśnij i poszatkuj. Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki i wymieszaj razem z kapustą.
Krok 2
Dodaj surowe jajko, mąkę i zagnieć na jednolite ciasto, o dość gęstej konsystencji. W razie potrzeby dosyp jeszcze mąki.
Krok 3
Dopraw do smaku i formuj małe placuszki, podobne do naszych polskich placków ziemniaczanych. Smaż na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 4
Placuszki z kapusty kiszonej podawaj z gęstą śmietaną, łososiem i posiekanym świeżym koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej