zapiekanka z chorizo i makaronem - hiszpańska | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z chorizo

w sosie śmietanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

heart
1622 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1635 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku wymieszaj makaron, śmietanę, Knorr Naturalnie smaczne, dwie niepełne szklanki wody, pokrojone w plasterki kawałki kiełbasy, przecięte na pół pomidorki oraz część sera.

Zapiekanka makaronowa z chorizo - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem zagotuj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zapiekanka makaronowa z chorizo - Krok 2

Krok 3

Po wierzchu posyp pozostałym serem pomieszanym z pokruszonymi chipsami nachos. Całość zawiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zapiekankę odwiń z foli i piecz jeszcze 5 minut tak, aby ser na powierzchni się delikatnie zarumienił.

Zapiekanka makaronowa z chorizo - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zapiekanka nabrała charakteru, dodaj do niej marynowanych papryczek Jalapeño.

1

Opinie o przepisie

  • Ryszard Mazurek

    Ryszard Mazurek , 22.04.2016

    Dodaj. Zioła.B3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z chorizoZapiekanka makaronowa z chorizo

Makaron z chorizo, zapiekany z sosem śmietanowym, pomidorkami koktajlowymi i żółtym serem to prosty i jednocześnie dość oryginalny sposób na zapiekankę, zwłaszcza jeśli posypiesz ją po wierzchu pokruszonymi kawałkami tortilli. Zapiekanka z chorizo ma wielką zaletę, którą jest szybkość przygotowania – zarówno makaron, jak i pozostałe dodatki, wystarczy jedynie ugotować w sosie. Wybierz makaron penne albo inny o podobnym kształcie, na przykład fusilli, a także słodkie pomidorki i pikantną kiełbasę chorizo. Ta hiszpańska wędlina występuje w kilku odmianach, więc jeśli wolisz łagodną, również będzie pasować. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wierzch zapiekanki makaronowej z chorizo żółtym serem dowolnego rodzaju, np. cheddarem albo tylżyckim, a także nachosami, najlepiej o delikatnym smaku. Piecz makaron z chorizo pod przykryciem, a kilka minut przed wyjęciem go z piekarnika, odsłoń folię, żeby ser mógł się zarumienić. Smacznego!

Dla kogo?

Zapiekanka makaronowa z chorizo z pewnością odpowiada gustom kulinarnym osób, które lubią kuchnię hiszpańską – pełną smaków, aromatów i ostrości.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad! Zapiekanka z chorizo i makaronem doskonale sprawdzi się również jako ciepła kolacja czy danie serwowane podczas wykwintnego przyjęcia, na którym chcesz kulinarnie zaskoczyć swoich gości.

Czy wiesz, że?

Kiełbasy chorizo obejmują co najmniej kilka rodzajów. Odróżnia je od siebie przede wszystkim stopień zmielenia, średnica, ostrość, sposób przygotowania i przeznaczenie.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka hiszpańska z chorizo doskonale smakuje również z innymi gatunkami kiełbas. Chorizo możesz zastąpić suchą kiełbasą paprykową, surową albo wędzoną.