
Składniki
450 gramów
50 gramów
5 gramów
100 gramów
10 gramów
0.5 litra
1 sztuka
200 gramów
15 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę i seler na małe kawałki.
Krok 2
Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż na średnim ogniu cebulę oraz seler. Po 3 minutach dodaj posiekany czosnek.
Krok 3
Dodaj gorącą wodę i kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość zagotuj.
Krok 4
Dodaj brokuły rozdrobnione na mniejsze kawałki i gotuj przez 5-7 minut.
Krok 5
Dodaj listki mięty i zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj w miseczkach z kawałkami sera ricotta.

Dobra rada:
Jeśli masz jakiś stary chleb, możesz zrobić pyszne grzanki do zupy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z brokułów
„Zielono mi!”. A Tobie? Z naszym przepisem na pyszną, sycącą, a przede wszystkim zupę z brokułów, udzieli Ci się ta pogodna, wiosenna atmosfera! Nie wahaj się! Do dzieła!
Dla kogo? Dla osób ceniących sobie proste rozwiązania. Wystarczy kwadrans, by wyczarować wyśmienitą w smaku i bardzo aromatyczną zupę.
Na jaką okazję? Na co dzień! To świetna propozycja na szybki i pożywny obiad, do którego zasiądą zarówno najstarsi, jak i najmłodsi domownicy.
Dla urozmaicenia: Zupa z brokułów smakuje wyśmienicie w towarzystwie grzanek. Do ich przygotowania możesz użyć nawet czerstwego chleba, który od kilku dni zalega w kuchennym chlebaku.
Czy wiesz, że? Surowe brokuły to jedno z cenniejszych źródeł witaminy C. Pod względem jej zawartości można umieścić ten produkt na podium. Wystarczy jedynie 100 g tego warzywa, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Wyprzedza nawet cytrynę czy truskawkę!