
Składniki
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz. Odetnij łykowate końcówki. Włóż do garnka i zalej wodą.
Krok 2
Dodaj masło, cukier oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj pod przykryciem aż szparagi będą miękkie.
Krok 3
Wyjmij na talerz i pokrój w centymetrowe kawałki pod skosem.
Krok 4
Połowę szparagów zmiksuj z wywarem, w którym się gotowały. Dodaj śmietanę i zagotuj.
Krok 5
Zupę dopraw do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba. Resztę szparagów dodaj do zupy i wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szparagowa
Sezon na szparagi trwa krótko – od połowy kwietnia do końca czerwca, w związku z czym warto pospieszyć się z wprowadzaniem dań na ich bazie do naszego menu. Szparagi możesz podawać w całości, po uprzednim ugotowaniu, upieczeniu czy usmażeniu lub wykorzystać je do przygotowania ciekawej w smaku zupy szparagowej. Świetnie sprawdzi się ona zarówno w roli obiadu, jak i lunchu do pracy. Wybierając szparagi, zwróć uwagę czy ich skórka jest połyskująca, czy są elastyczne i jędrne, ich główki zamknięte, a przy pocieraniu o siebie wydają charakterystyczny skrzypiący dźwięk. Ważne jest także odpowiednie ich obranie. Najlepiej ułożyć je na desce i odkroić końcówki na wysokości około 1/3 szparaga. Następnie weź jednego do ręki i przy pomocy skrobaczki do warzyw obierz ze skórki i włókien, tak jak ma to miejsce w przypadku marchewki. Główki szparagów pozostaw nieobrane. Zupę szparagową możesz podawać solo lub z dodatkiem makaronu albo ziemniaków.