Zupa szparagowa

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1965

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz. Odetnij łykowate końcówki. Włóż do garnka i zalej wodą.

Krok 2

Dodaj masło, cukier oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj pod przykryciem aż szparagi będą miękkie.

Krok 3

Wyjmij na talerz i pokrój w centymetrowe kawałki pod skosem.

Krok 4

Połowę szparagów zmiksuj z wywarem, w którym się gotowały. Dodaj śmietanę i zagotuj.

Krok 5

Zupę dopraw do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba. Resztę szparagów dodaj do zupy i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szparagowaZupa szparagowa

Sezon na szparagi trwa krótko – od połowy kwietnia do końca czerwca, w związku z czym warto pospieszyć się z wprowadzaniem dań na ich bazie do naszego menu. Szparagi możesz podawać w całości, po uprzednim ugotowaniu, upieczeniu czy usmażeniu lub wykorzystać je do przygotowania ciekawej w smaku zupy szparagowej. Świetnie sprawdzi się ona zarówno w roli obiadu, jak i lunchu do pracy. Wybierając szparagi, zwróć uwagę czy ich skórka jest połyskująca, czy są elastyczne i jędrne, ich główki zamknięte, a przy pocieraniu o siebie wydają charakterystyczny skrzypiący dźwięk. Ważne jest także odpowiednie ich obranie. Najlepiej ułożyć je na desce i odkroić końcówki na wysokości około 1/3 szparaga. Następnie weź jednego do ręki i przy pomocy skrobaczki do warzyw obierz ze skórki i włókien, tak jak ma to miejsce w przypadku marchewki. Główki szparagów pozostaw nieobrane. Zupę szparagową możesz podawać solo lub z dodatkiem makaronu albo ziemniaków.