
Składniki
2 łyżki
200 mililitrów
10 sztuk
1 szklanka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Płatki owsiane zalać kefirem. Dodać miodu.

Krok 2
Dodać owoce i całość dokładnie wymieszać.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: wapnia, potasu, fosforu, miedzi, manganu, witamin: C, B1, B6, B2 i B12, żelaza, cynku, witamin: E i kwasu foliowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kefir z owocami i płatkami owsianymi
Jak powinno wyglądać doskonałe drugie śniadanie? To najlepsze przygotowuje się szybko, prosto i jedynie ze smakowitych składników. Wymogi te spełnia kefir z owocami, płatkami oraz miodem. Tak sporządzony mleczny napój doda Ci sił w środku dnia!
Dla kogo? Idealny przepis dla ludzi aktywnych i zapracowanych. Posiłek można skomponować z prostych, a także łatwo dostępnych produktów. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek, często przygotowywanych na drugie śniadanie.
Na zdrowie! Danie zaopatruje organizm w cenny wapń (304,3 mg, czyli 38% RWS), który pomaga utrzymać nasze kości w należytym zdrowiu. Na dodatek, posiłek jest bogatym źródłem manganu (2,39 mg, czyli 120% RWS), także potrzebnego do utrzymania zdrowych kości.
Czy wiesz, że? Skąd przywędrowała do nas receptura na kefir? Prawdopodobnie aż z trudnodostępnych gór Kaukazu. Zakłada się, że sposób jego przygotowania wymyślili kaukascy pasterze. Dawniej przechowywano go w skórzanych workach albo drewnianych beczułkach.