Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 opakowanie

20 gramów

300 gramów

2 listków

1 sztuka

2 ziarna

0.5 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

50 mililitrów

20 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż w nim pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek.

Krok 2

Dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, obsmaż dokładnie, dodaj ryż. Całość smaż chwilę, a następnie wlej wino. Gotuj, aż wino zupełnie odparuje. Dodaj Bulionetkę Domową Drobiową, ziele angielskie, liść laurowy i pokrojoną w kostkę dynię.

Krok 3

Całość zalej około 1 litrem zimnej wody. Gotuj, cały czas mieszając, aż woda prawie zupełnie odparuje, a ryż stanie się miękki. W razie potrzeby dodaj więcej wody.

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Całość dopraw do smaku startym parmezanem i pieprzem.

Krok 5

Tuż przed podaniem dodaj ser mozzarella i rozmaryn. Ryż powinien mieć płynną konsystencję.

Krok 6

Ryż podawaj polany kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej