Amoniaczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

20 dekagramów

5 sztuk

12 dekagramów

12 dekagramów

1 szklanka

4 dekagramy

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać nożem z Kasią, smalcem i cukrem pudrem.

Krok 2

Do śmietany wsypać amoniak i dodać łyżkę octu i pozostawić na chwilkę.

Krok 3

Dodać żółtka i śmietanę zagnieść.

Krok 4

Owinąć folią.

Krok 5

Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Krok 6

Następnie ciasto rozwałkowywać na stolnicy na grubość 5 mm.

Krok 7

Wyciskać różne foremki.

Krok 8

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nadają się do spożycia kilka tygodni. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amoniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej