Barszcz czerwony wigilijny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony wigilijny

Autor: Renata Karoń-Słomczyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 sztuk

2 sztuki

1 kilogram

2 litry

3 łyżki

10 sztuk

1 litr

10 sztuk

3 sztuki

5 sztuk

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki w skórkach ugotować do miękkości. Obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować bulion i dodać buraki, cebule (pocięte na ćwiartki) śliwki, suszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.

Krok 2

Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć grzanie pod garnkiem, dodać jabłka (ze skórką) pokrojone w plastry i pozostawić barszcz na godzinę, aby uzyskał ładny kolor. Następnie dodać cukier i kwas z buraków i doprawić solą do smaku.

Krok 3

Podgrzać lekko barszcz przez 15 minut, nie dopuszczając do zagotowania. Przed podaniem barszcz należy przecedzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Penne z cukinią
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej