Barszcz czerwony wigilijny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony wigilijny

Autor: Renata Karoń-Słomczyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

10 sztuk

2 sztuki

1 kilogram

2 litry

3 łyżki

10 sztuk

1 litr

10 sztuk

3 sztuki

5 sztuk

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki w skórkach ugotować do miękkości. Obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować bulion i dodać buraki, cebule (pocięte na ćwiartki) śliwki, suszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.

Krok 2

Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć grzanie pod garnkiem, dodać jabłka (ze skórką) pokrojone w plastry i pozostawić barszcz na godzinę, aby uzyskał ładny kolor. Następnie dodać cukier i kwas z buraków i doprawić solą do smaku.

Krok 3

Podgrzać lekko barszcz przez 15 minut, nie dopuszczając do zagotowania. Przed podaniem barszcz należy przecedzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony wigilijny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej