Brokuły na parze - gotowane: przepis z sosem | Przepisy.pl pixel

Brokuły z pary z migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

80 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania brokuł. Podziel je na różyczki zachowując dłuższą część łodygi.

Brokuły z pary z migdałami - Krok 1

Krok 2

Migdały uspraż na patelni, aby były bardziej chrupiące. Natkę lekko posiekaj. Gotowe migdały rozkrusz.

Brokuły z pary z migdałami - Krok 2

Krok 3

Brokuły ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj ok. 10-15 minut.

Brokuły z pary z migdałami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą, migdałami i pietruszką. Ugotowane brokuły przełóż do miseczki i polej sosem z orzechami.

Brokuły z pary z migdałami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz również dodać rozgnieciony czosnek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brokuły z pary z migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brokuły z pary z migdałamiBrokuły z pary z migdałami

Dania wegetariańskie nie muszą kojarzyć się z niewyraźnym smakiem. Wystarczy umiejętne połączenie składników warzywnych, ich odpowiednie przyrządzenie, a także kompozycja niepowtarzalnych przypraw. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalny, roślinny obiad lub przekąskę w wegetariańskim stylu – wypróbujcie nasz przepis na brokuły z pary z migdałami. To doskonałe danie dla każdego, a także pyszny dodatek do potraw mięsnych, jeśli nie jesteście zwolennikami kuchni opartej jedynie o roślinne składniki.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi oryginalne dania i dodatki.

Na jaką okazję?

Brokuły na parze z migdałami są daniem, które polecamy zarówno na obiad, przekąskę, przystawkę, jak i warzywną kolację.

Czy wiesz, że?

Brokuł jest odmianą kapusty. Wbrew obiegowym opiniom to brokuł jest przodkiem znanego w Polsce kalafiora, a nie odwrotnie. Znany był już w starożytnych Grecji i Rzymie, jako cyma. Warzywo znajdziecie jedynie w uprawach, nigdzie nie występuje w środowisku naturalnym.

Dla urozmaicenia:

Rozgnieciony czosnek, dodany do sosu, podkreśli i zaostrzy smak potrawy.