Chłodnik truskawkowy na kefirze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik truskawkowy na kefirze

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

heart
48 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

225 gramów

1 szklanka

2 listków

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Schłodzone truskawki zblenduj z zimnym kefirem.

Chłodnik truskawkowy na kefirze - Krok 1

Krok 2

Podawaj z listkami świeżej mięty.

Chłodnik truskawkowy na kefirze - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: wapnia, fosforu, witaminy B6, witaminy C, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik truskawkowy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik truskawkowy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik truskawkowy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik truskawkowy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik truskawkowy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik truskawkowy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik truskawkowy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik truskawkowy na kefirze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej