Ciasteczka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

298

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij
Ciasteczka

Składniki

3 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i wyrobić ciasto na jednolitą masę.

Krok 2

Rozwałkować na grubość 1 cm, foremkami wykrawać ciasteczka.

Krok 3

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Krok 4

Wystudzone udekorować czekoladą lub kolorowym lukrem. Smacznego! :-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CiasteczkaCiasteczka

Kruche ciasteczka są doskonałą drobną przekąską do kawy lub herbaty. Zapakowane w ozdobną puszkę mogą stanowić własnoręcznie przygotowany prezent pod choinkę albo być trzymane w zapasie dla niespodziewanych gości. Podstawowy przepis na ciasteczka jest bardzo łatwy do zmodyfikowania. To sprawia, że za każdym razem można przygotować je w nieco inny sposób. Dodaj do ciasta aromat pomarańczowy albo cytrynowy. Użyj kakao, by ciastka zyskały czekoladowy smak i ciemniejszy kolor. Dobrym pomysłem jest także nadanie im interesującego wyglądu. Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka, a w części z nich zrób okienka o różnych kształtach. Przekładaj je dżemem lub czekoladą tak, by nadzienie tworzyło kolorowe wzorki. Do rozwałkowania ciasta na drobne wypieki świetnie nadają się też rzeźbione wałki. Po przestudzeniu ozdób wypieki lukrem królewskim i kolorową posypką. Sprawdzą się także wiórki kokosowe i draże. Możesz ułożyć na wierzchu każdego ciastka kawałki orzechów włoskich lub migdałów. Wypróbuj przepis i twórz smaczne, oryginalne wypieki!