Ciasteczka kruche

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

300 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę.

Krok 2

Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i Kasię.

Krok 3

Kasię przeciekać nożem.

Krok 4

Do ciasta dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach migdałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otartą z cytryny.

Krok 5

Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Krok 6

Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka.

Krok 7

Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.

Krok 8

Można posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.

Krok 9

Piec w 180 stopniach 10-12 min.

Krok 10

Ciasteczka można potem polukrować, posypać cukrem pudrem lub posmarować marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać po dwa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka kruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka krucheCiasteczka kruche

Kto nie lubi kruchych ciasteczek? To słodycze dobre na każdą okazję: święta, urodziny, spotkanie z przyjaciółmi lub jako dodatek do porannej kawy. Przygotowanie ciasteczek nie wymaga dużo czasu ani użycia wielu składników. Możesz je łatwo zmodyfikować, dodając do nich kakao, czekoladę, cynamon, kardamon, zmielone orzechy, skórkę cytrynową lub pomarańczową… Ograniczają Cię tylko gust i wyobraźnia. Wyrobienie ciasta jest proste i szybkie, trzeba jednak włożyć je na około godzinę do lodówki. W tym czasie możesz pomyśleć nad tym, jaki kształt nadasz swoim ciasteczkom. Samo pieczenie trwa zaledwie 10-12 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu ciasteczka są gotowe do jedzenia. Możesz je jeszcze dekorować lukrem, dżemem, czekoladą lub kremem i podwójnie sklejać. Podawaj je solo lub z owocami: malinami, truskawkami, borówkami. Wspaniale wyglądają polane lukrem królewskim i ozdobione np. migdałami lub wiórkami kokosowymi. Gotowe, przełożone do ładnego pudełka, mogą stanowić oryginalny prezent. Spróbuj koniecznie!