Ciasteczka orzechowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

2 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

15 dekagramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, jajka utrzyj na puszysta masę.

Krok 2

Dodaj cynamon i sól, a następnie zmielone orzechy i mąkę.

Krok 3

Wszystko wyrób na gładkie ciasto.

Krok 4

Uformuj kulę, zawiń ją w folię aluminiową i włóż na 30 min. do lodówki.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 3 mm i foremkami wycinaj misie, wtykając w każdy po jednym orzechu laskowym.

Krok 6

Ciastka ułóż na posmarowanej Kasią blasze.

Krok 7

Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj ciasteczka.

Krok 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175-200 st. C i piecz 8-12 minut.

Krok 9

Upieczone ciasteczka zdejmij z blachy i ostudź na kratce.

Krok 10

Zamiast cynamonu możesz dodać 2 łyżki kakao lub kilka kropli zapachu rumowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka orzechoweCiasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe to uniwersalna propozycja na słodką przekąskę w ciągu dnia. Tym razem przygotuj takie, które swoim kształtem będą imitowały misie. Powinny charakteryzować się wyrazistym zapachem cynamonu oraz intensywnym smakiem orzechów. Sięgnij np. po orzechy włoskie. Dobrym wyborem będą również łuskane orzechy laskowe lub prażone migdały. Zmiel je i dodaj bezpośrednio do masy. Aby ciastka wyszły kruche, kostkę do pieczenia (wcześniej schłodzoną), jajka oraz cukier zwykły, waniliowy, brązowy bądź puder dokładnie utrzyj. Dopiero później dodawaj zmielone orzechy oraz przesianą przez sito mąkę i cynamon. Gładkie, wyrobione ciasto odstaw w chłodne miejsce. Dzięki temu nabierze elastyczności i z łatwością je rozwałkujesz. Z placka wytnij dowolne formy, np. gwiazdy, prostokąty lub sugerowane misie. Do dekoracji ciasteczek orzechowych wykorzystaj pozostałe orzechy lub słodkie rodzynki. Zyskają chrupiącą powłokę, jeśli przed pieczeniem posmarujesz je z wierzchu roztrzepanym z niewielką ilością mleka jajkiem. Koniecznie sprawdź ten przepis.