
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umytą cukinię wrzuć na wrzącą lekko osoloną wodę. Gotuj około 5 min. Następnie przełóż do miski z zimna wodą i kostkami lodu. Poczekaj aż cukinia dobrze się schłodzi.
Krok 2
Następnie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek.
Krok 3
Jajka ugotować na twardo i po obraniu rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Majonez wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr
Krok 4
Następnie przekrój ją wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Pozbądź się również końcówek.
Krok 5
Jajka ugotuj na twardo i po obraniu rozdrobnij widelcem lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 6
Majonez wymieszaj z sosem sałatkowym Knorr.
Krok 7
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i starte jajka. Dokładnie wymieszaj farsz. Farszem napełnij wydrążone cukinie. Udekoruj potrawę gałązkami natki pietruszki i podawaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia po włosku
Szukasz sposobu na przyrządzenie smacznych faszerowanych warzyw? Cukinia po włosku to propozycja właśnie dla Ciebie. Z powodzeniem podasz ją na codzienny obiad lub ciepłą kolację. Na początek umyj i ugotuj warzywo w osolonej wodzie. Kiedy ostygnie, przekrój cukinię na pół i pozbądź się środków, tworząc miejsce na farsz. Aby go przygotować, ugotuj jajka na twardo, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pomieszaj je z natką pietruszki, posiekanym ząbkiem czosnku i niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodaj także przyprawy: tymianek, bazylię, oregano, rozmaryn i pieprz cytrynowy. Użyj również pokrojonej w kostkę mozzarelli lub fety. Następnie napełnij cukinię przygotowanym farszem. Podawaj z sosem czosnkowo-majonezowym lub jogurtowo-ziołowym. Na koniec posyp całość świeżo startym parmezanem albo żółtym serem, natką pietruszki oraz posiekanym szczypiorkiem. Serwuj ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem. Zainspiruj się tym przepisem na faszerowaną cukinię po włosku. Przekonaj się, jak łatwo da się ją przygotować.