Dorada po burgundzku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorada po burgundzku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Giętkim, ostrym nożem do ryb skrój filety z dorady, usuń z nich skórkę i zbędny tłuszcz (jeśli nie umiesz tego zrobić, kup w sklepie gotowe filety). Filety posól i posyp pieprzem. Ułóż je - jeden obok drugiego - w nienatłuszczonej żaroodpornej formie. Piecz 20 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotuj sos: wlej oliwę na patelnię, do zimnej włóż cebulę i smaż 2 minuty. Dodaj boczek, smaż kolejne 3-4 minuty. Wlej pół szklanki wina i drewnianą łyżką zeskrob „smak” z dna i boków patelni, a potem wymieszaj i podgrzej, dodając resztę wina. Sos wlej do rondelka. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła, włóż pieczarki i szalotki, posól (szybciej puszczą sok) i smaż, aż będą miękkie. Dodaj natkę, wymieszaj. Sos w rondelku zagotuj, zmniejsz ogień i podgrzewaj, mieszając i dodając po kawałeczku pozostałe masło (dzięki temu zgęstnieje i zrobi się błyszczący). Odłóż kilka pieczarek do dekoracji, pozostałe wymieszaj z sosem. Polej upieczone filety z dorady, udekoruj odłożonymi grzybkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorada po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorada po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorada po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorada po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorada po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorada po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorada po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorada po burgundzku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej