
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Giętkim, ostrym nożem do ryb skrój filety z dorady, usuń z nich skórkę i zbędny tłuszcz (jeśli nie umiesz tego zrobić, kup w sklepie gotowe filety). Filety posól i posyp pieprzem. Ułóż je - jeden obok drugiego - w nienatłuszczonej żaroodpornej formie. Piecz 20 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotuj sos: wlej oliwę na patelnię, do zimnej włóż cebulę i smaż 2 minuty. Dodaj boczek, smaż kolejne 3-4 minuty. Wlej pół szklanki wina i drewnianą łyżką zeskrob „smak” z dna i boków patelni, a potem wymieszaj i podgrzej, dodając resztę wina. Sos wlej do rondelka. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła, włóż pieczarki i szalotki, posól (szybciej puszczą sok) i smaż, aż będą miękkie. Dodaj natkę, wymieszaj. Sos w rondelku zagotuj, zmniejsz ogień i podgrzewaj, mieszając i dodając po kawałeczku pozostałe masło (dzięki temu zgęstnieje i zrobi się błyszczący). Odłóż kilka pieczarek do dekoracji, pozostałe wymieszaj z sosem. Polej upieczone filety z dorady, udekoruj odłożonymi grzybkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej