Pierś z kurczaka na parze - gotowany filet | Przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka gotowany na parze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka oczyść z wszelkich błon i kosteczek. Skrop lekko oliwą i ułóż w naczyniu do gotowania na parze.

Filet z kurczaka gotowany na parze - Krok 1

Krok 2

W garnku do gotowania na parze zagotuj litr wody. Dodaj kostkę Knorr oraz liść laurowy. Ułóż koszyczek na wierzchu tak aby nie dotykał powierzchni wody i gotuj mięso pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 25 minut.

Filet z kurczaka gotowany na parze - Krok 2

Krok 3

Szczypiorek posiekaj. Ugotowanego na parze kurczaka pokrój na grubsze plastry, posyp szczypiorkiem, skrop oliwą i podawaj np. z ryżem basmati.

Filet z kurczaka gotowany na parze - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczaka możesz wcześniej zamarynować np. w oliwie z kurkumą Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z kurczaka gotowany na parzeFilet z kurczaka gotowany na parze

Gotowanie na parze to prawdziwy hit ostatnich lat. Dawniej ten sposób przygotowywania potraw zarezerwowany był jedynie dla kilku popularnych dań, między innymi dobrze znanych klusek na parze, inaczej nazywanych parowańcami lub pampuchami. Dziś w ten sposób przyrządzamy wiele potraw, zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Spróbujcie nasz przepis na soczystego, aromatycznego i delikatnego fileta z kurczaka gotowanego na parze. To idealna propozycja na codzienny obiad, który przygotujecie w pół godziny. Zatem czas start!

Dla kogo?

Filet z kurczaka gotowany na parze to danie dla miłośników potraw szybkich w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Filety gotowane na parze doskonale nadają się na codzienny i świąteczny obiad. Możecie je również przygotować na ciepłą, rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Kurczak kukurydziany cechuje się lekko złotą barwą mięsa. Często drób ten wykorzystywany jest do rosołu, dzięki czemu zupa zyskuje nie tylko niepowtarzalny aromat, ale także złocistą barwę.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do kurczaka jest kurkuma, w której zamarynuj mięso przed gotowaniem.