Ryba z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z soczewicą

w marynacie z gorczycy i syropu klonowego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
103 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 sztuka

100 mililitrów

200 gramów

100 gramów

3 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

1 słoik

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i boczek pokrój w kostkę, posiekaj czosnek, chili oraz natkę kolendry. Gorczycę rozetrzyj na pył w moździerzu, połącz z kilkoma łyżkami syropu klonowego, sosem Worcester, odrobiną czosnku, chili i odrobiną natki kolendry.

Ryba z soczewicą - Krok 1

Krok 2

W tak przygotowanej marynacie umieść rybę, dokładnie ją obtaczając ze wszystkich stron. Odstaw na 15 minut, aby przeszła zapachami, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Ponownie odstaw na bok.

Ryba z soczewicą - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie w garnku wytop boczek, dodaj chili, czosnek, cebulę i smaż chwilę. Dodaj czarną soczewicę, puszkę pomidorów, łyżkę kminu rzymskiego i około 200 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie na wierzch soczewicy połóż kawałki ryby, przykryj i gotuj wszystko razem jeszcze kolejne 10 minut. Jeśli zachodzi taka potrzeba, soczewicę dopraw szczyptą soli do smaku. Rybę podawaj na soczewicy oprószoną natką kolendry.

Ryba z soczewicą - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Czarną soczewicę możesz zastąpić dowolną inną, pamiętaj przy tym, że różne soczewice mają różny czas gotowania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z soczewicąRyba z soczewicą

Jednym z głównych błędów w diecie Polaków jest zbyt mała ilość ryb morskich. Dlaczego są one takie ważne? Ponieważ dostarczają nam wielu wartościowych składników odżywczych. Nie wahaj się! Włącz je do swojej diety! Na początek halibut! Jego delikatny smak trafi w gusta każdego. Już dziś sięgnij po halibuta z gorczycą karmelizowanego w syropie klonowym. Tego smaku nie zapomnisz na długo! Na zdrowie!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników ryb, zwłaszcza tych dobrej jakości!

Na jaką okazję? Ryba z soczewicą świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. To danie popisowe! Podając je swoim gościom zyskasz w ich oczach jako gospodarz doskonały.

Dla urozmaicenia: Podaną w przepisie czarną soczewicę możesz zastąpić jej inną odmianą. Miej tylko na uwadze, że każda z nich wymaga innego czasu przygotowania.

Czy wiesz, że? Halibut to popularna ryba z rodziny flądrowatych. Wiesz co się w niej kryje? To cenne źródło białka, a także witamin z grupy B. Nie są jej obce też składniki mineralne takie jak: potas, selen i fosfor. Należy do jednej z mniej kalorycznych ryb, dlatego warto umieścić ją na stałe w swoim jadłospisie.

Ryba z soczewicą w marynacie z gorczycy i syropu klonowego? Tak smakuje szczęście!