Jajko pieczone w awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajko pieczone w awokado

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

1

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.

Jajko pieczone w awokado - Krok 1

Krok 2

Do zagłębień wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną słodkiej papryki, soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut ( do momentu ścięcia białka).

Jajko pieczone w awokado - Krok 2

Krok 3

Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło z pomidorkami koktajlowymi.

Jajko pieczone w awokado - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajko pieczone w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajko pieczone w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajko pieczone w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajko pieczone w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajko pieczone w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajko pieczone w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajko pieczone w awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajko pieczone w awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajko pieczone w awokadoJajko pieczone w awokado

Pora na: Śniadanie.

Awokado, znane głównie z kuchni meksykańskiej, w której jest podstawowym składnikiem pysznego guacamole, to doskonała propozycja również na oryginalne i śniadanie. W pierwszym dniu diety polecamy jajko pieczone w awokado, które przypadnie do gustu każdemu zwolennikowi , nowoczesnych i oryginalnych posiłków. Awokado, mimo że nie rośnie w Polsce, bez trudu znajdziecie w każdym sklepie. Pamiętajcie jedynie, aby wybierać dojrzałe owoce, które charakteryzuje delikatna konsystencja i wyrazisty smak.

Dla kogo?

Jajko pieczone w awokado to doskonała propozycja dla osób aktywnych. Białko pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Posiłek ten, jako element diety wysokobiałkowej, przypadnie do gustu przede wszystkim.

Wiesz, co jesz!

Śniadanie z jajkiem pieczonym w awokado dostarczy wam 436,4 kcal energii, niezbędnej do prowadzenia aktywnego trybu życia. Danie bogate jest również w błonnik (7,5 g) oraz w białko (19,4 g).

Czy wiesz, że?

Awokado rośnie na drzewach określanych mianem wiecznie zielonych. Owoce popularne są w różnych zakątkach świata, między innymi w Brazylii, gdzie spotkacie napoje mleczne z lodem i awokado – vitamina de abacate.