Grillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioli

Autor: justchopped.pl justchopped.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioliGrillowany łosoś z sałatką Waldorf, orzechami i lekkim dressingiem aioli

Sałatka Waldorf to niezaprzeczalny klasyk. Powstała w Nowym Yorku, między 1893 a 1896 rokiem w słynnym Hotelu Waldorf (później przemianowanym na Waldorf-Astoria). Recepturę opracował Oscar Tschirky i składała się jabłek, selera naciowego i winogron na postumencie z sałaty i udekorowanych majonezem. W naszej wersji zamiast winogron dodaliśmy suszoną żurawinę oraz użyliśmy orzechów włoskich, które trafiły do receptury sałatki w 1929 roku. Całość dekorujemy obficie lekkim jogurtowym dressingiem aioli. Nie zapominajmy o najważniejszym czyli grillowanych kawałkach szetlandzkiego organicznego łososia w specjalnej mieszance przypraw JustChopped. Idealna propozycja na szybki i zdrowy obiad.