Śledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkami

Autor: justchopped.pl justchopped.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
43 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkamiŚledzie grillowane z boczkiem, lekkim sosem tatarskim i frytkami

Sałaka czyli śledź bałtycki wprost idealnie nadaje się do pieczenia i grillowania. Ta niewielkich rozmiarów ryba to może nie król, ale z pewnością książę bałtyckich wód. Uwolniliśmy śledzia niewoli octów, oliw i sosów śmietanowych (i wszelkich innych). Opleciony soczystymi plastrami boczku, z dodatkiem skórki cytrynowej. Grillowany lub podsmażony i upieczony, złocisty, po prostu pyszny. Z frytkami z marchewek i pietruszki oraz lekkim sosem tatarskim tworzy trio równie legendarne jak Atos, Portos i Aramis.