PRZEPISY.PL

Kiszona kapusta

  • 90
  • 8
  • Średnie
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • liść laurowy10 szt
  • kminek120 g
  • sól600 g
  • biała kapusta2 kg
  • jabłka kwaśne 2 kg
      • Krok 1

        Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.
      • Krok 2

        Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.
      • Krok 3

        Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.
      • Krok 4

        Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.
      • Krok 5

        Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.
      • Krok 6

        Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.

      Komentarze (0)

      Podobne przepisy:

      59
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe
      1310
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe
      59
      osób dodało do Mniamlisty
      45''
      4
      Średnie
      0
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe