Kiszona kapusta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszona kapusta

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

120 gramów

600 gramów

2 kilogramy

2 kilogramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.

Krok 2

Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.

Krok 3

Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.

Krok 4

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.

Krok 5

Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.

Krok 6

Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszona kapusta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszona kapusta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej