Koktajl owocowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Koktajl owocowy

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

501 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

445 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

600 mililitrów

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyte i oczyszczone owoce zmiksuj z kefirem i siemieniem. Podawaj schłodzone.

Koktajl owocowy - Krok 1
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy B12, potasu, wapnia, fosforu, miedzi, ryboflawiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl owocowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl owocowyKoktajl owocowy

Fit koktajl z truskawek i malin, którym nadasz więcej naturalnej słodyczy dzięki zmiksowaniu ich z bananem, to pyszny podwieczorek, który dostarcza organizmowi dużą dawkę witaminy C (30 mg, tzn. 38 % DRWS) i B12 (0,75 mcg, tzn. 30% RWS), a także wapnia (183 mg, tzn. 23% DRWS), witaminy B2 (0,26 mg, tzn. 19% DRWS) oraz potasu (395 mg, tzn. 20% DRWS). Pożywne koktajle można przyrządzać na bazie mleka, maślanki lub kefiru. W naszym przepisie wybraliśmy kefir, który nadaje owocom gęstej konsystencji i swoją kwasowością równoważy ich słodycz. Polecamy też dodatek siemienia lnianego, najlepiej mielonego, które zagęści koktajl i wzbogaci go o cenne tłuszcze z rodziny omega 3. Te niepozorne nasiona działają wspomagająco podczas zdrowej diety, zwiększają też uczucie sytości, zatem koktajl z truskawek, choć niskokaloryczny, pozwoli zaspokoić głód. Jego przygotowanie zacznij od oczyszczenia owoców, a następnie zmiksuj je dokładnie i przelej mus do szklanki. Możesz użyć mrożonych truskawek – wtedy zdrowy koktajl będzie przypominał lodowego shake’a. Wypróbuj nasz przepis na pożywny podwieczorek pełen owoców!