Szakszuka z pieczywem i warzywami

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1025.1 kJ / 245 Kcal | 20 % |
Tłuszcz | 9.1 g | 33 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.7 g | 10 % |
Węglowodany | 36.2 g | 59 % |
w tym cukry | 2.1 g | 3 % |
Błonnik | 6.8 g | - |
Białko | 11.2 g | 18 % |
Sól | 1 g | 16 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 280 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Umyj pomidora pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na małe kawałki.
- Krok 2Pomidora podduś na Rama smaż jak szef kuchni klasyczna, dodaj rozmącone jajko i szczypiorek.
- Krok 3Podawaj z pieczywem i warzywami.
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, manganu i witaminy A i C, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin E, B1, B2, B6.
Szakszuka z pomidorami to tunezyjskie danie śniadaniowe, popularne na Bliskim Wschodzie oraz w innych krajach Afryki Północnej niczym owsianka czy jajecznica w Polsce. Nazwa dania oznacza „bałagan”, ponieważ warzywa rozpadają się na patelni, łącząc się z pozostałymi dodatkami. Ta zdrowa mieszanka wygląda jednak bardzo apetycznie. Chociaż jej nazwa brzmi egzotycznie, to danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że pokroisz i podsmażysz pomidora (warto doprawić go do smaku czosnkiem i ziołami, np. bazylią i oregano), a następnie wbijesz jajko na patelnię. Możesz je rozmieszać lub przygotować w wersji sadzonej. Posyp szakszukę szczypiorkiem, żeby stała się bardziej kolorowa i smaczna, po czym przełóż ją na talerz lub podawaj prosto z patelni. Serwuj ją z żytnim pełnoziarnistym pieczywem oraz z warzywami: sałatą maślaną i rzodkiewką. Chrupiące warzywa będą wyśmienitym urozmaiceniem tego pożywnego śniadania. Szakszuka z pomidorami to pyszna i zdrowa potrawa warta spróbowania – przyrządź ją w wersji fit z tego przepisu.