Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Szakszuka z pieczywem i warzywami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 pęczki

8 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj pomidora pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na małe kawałki.

Szakszuka z pieczywem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Pomidora podduś na Rama smaż jak szef kuchni klasyczna, dodaj rozmącone jajko i szczypiorek.

Szakszuka z pieczywem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Podawaj z pieczywem i warzywami.

Szakszuka z pieczywem i warzywami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, manganu i witaminy A i C, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin E, B1, B2, B6.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szakszuka z pieczywem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szakszuka z pieczywem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szakszuka z pieczywem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szakszuka z pieczywem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szakszuka z pieczywem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szakszuka z pieczywem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szakszuka z pieczywem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szakszuka z pieczywem i warzywamiSzakszuka z pieczywem i warzywami

Szakszuka z pomidorami to tunezyjskie danie śniadaniowe, popularne na Bliskim Wschodzie oraz w innych krajach Afryki Północnej niczym owsianka czy jajecznica w Polsce. Nazwa dania oznacza „bałagan”, ponieważ warzywa rozpadają się na patelni, łącząc się z pozostałymi dodatkami. Ta zdrowa mieszanka wygląda jednak bardzo apetycznie. Chociaż jej nazwa brzmi egzotycznie, to danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że pokroisz i podsmażysz pomidora (warto doprawić go do smaku czosnkiem i ziołami, np. bazylią i oregano), a następnie wbijesz jajko na patelnię. Możesz je rozmieszać lub przygotować w wersji sadzonej. Posyp szakszukę szczypiorkiem, żeby stała się bardziej kolorowa i smaczna, po czym przełóż ją na talerz lub podawaj prosto z patelni. Serwuj ją z żytnim pełnoziarnistym pieczywem oraz z warzywami: sałatą maślaną i rzodkiewką. Chrupiące warzywa będą wyśmienitym urozmaiceniem tego pożywnego śniadania. Szakszuka z pomidorami to pyszna i zdrowa potrawa warta spróbowania – przyrządź ją w wersji fit z tego przepisu.