Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Indyk z warzywami i kaszą gryczaną

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

14

203 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

240 gramów

260 gramów

4 łyżeczki

0.3 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj mięso i osusz. Dodaj przyprawę Knorr do oleju i natrzyj nim mięso.

Indyk z warzywami i kaszą gryczaną - Krok 1

Krok 2

Umyj warzywa, pokrój je w grubszą kostkę. Dołóż je do naczynia z indykiem. Całość piecz w piekarniku ok. 30-40 minut w temperaturze 180 °C. w zależności od wielkości piersi.

Indyk z warzywami i kaszą gryczaną - Krok 2

Krok 3

Ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu. Po wyjęciu na talerz dodaj do niej łyżeczkę margaryny.

Indyk z warzywami i kaszą gryczaną - Krok 3

Krok 4

Wyłóż indyka z pieczonymi warzywami na talerz.

Indyk z warzywami i kaszą gryczaną - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu, witamin E, B1, B6 niacyny, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12.

4

Opinie o przepisie

  • Iwona Nowaczyk

    Iwona Nowaczyk

    Witam, ja wciaz nie moge znalesc w zadnym przepisie informacji o kaloriach.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mariusz Serkies

    Mariusz Serkies

    W tytule ,,na parze,, a wszystko w rzeczywistości pieczone.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk z warzywami i kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk z warzywami i kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk z warzywami i kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk z warzywami i kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk z warzywami i kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk z warzywami i kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk z warzywami i kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk z warzywami i kaszą gryczanąIndyk z warzywami i kaszą gryczaną

Pieczona pierś z indyka to popularne danie obiadowe wśród osób na zdrowej diecie. Przygotuj ją według naszego przepisu i przekonaj się, jak łatwo urozmaicisz ten prosty składnik smacznymi, różnorodnymi dodatkami. Pierś z indyka z gulaszem warzywnym i kaszą – pełna smaków i kolorów – to świetny sposób na pożywne główne danie. Zacznij od dokładnego natarcia mięsa marynatą o smaku śmietanowo-ziołowym, którą przygotujesz z mieszanki przypraw oraz oleju rzepakowego. Kiedy indyk będzie się piekł, przyrządź gulasz. Cukinię, bakłażana, paprykę i pieczarki pokrój w kostkę. Ich konsystencja znakomicie sprawdza się do wszelkich duszonych i pieczonych dań, ponieważ są dość twarde, nie rozpadają się oraz zachowują swój kształt. Dodaj je do piekącego się mięsa, a gotowe pożywne danie podawaj z kaszą gryczaną (dowolnie: prażoną albo białą). Pieczony indyk z warzywnym gulaszem stanowi posiłek pełnowartościowy, zdrowy i pełen witamin, zwłaszcza C, E, B6 i B12, a także potasu, fosforu oraz magnezu. Przekonaj się, jak smaczna może być zdrowa dieta!