
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 pęczek
4 sztuki
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
50 mililitrów
100 gramów
200 gramów
5 sztuk
4 cm
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby shitake zalej gotującą się wodą i odstaw, aż zmiękną. Następnie drobno je posiekaj. Pokrój również natkę kolendry. Imbir zetrzyj na tarce.

Krok 2
Wymieszaj mięso mielone, przyprawę Koreański Grill Knorr, pokrojone grzyby shitake, sos sojowy, kolendrę, olej sezamowy i imbir. Z powstałej masy uformuj 4 okrągłe hamburgery grubości ok. 1 cm.

Krok 3
Hamburgery smaż na grillu, decydując o stopniu wysmażenia według własnych upodobań. Aby średnio wysmażyć mięso, trzeba je grillować po 4 minuty z każdej strony. Gotowe hamburgery posmaruj sosem sweet chili.

Krok 4
Bułki opiecz z obu stron na złoty kolor. Na jednej połówce układają kolejno: usmażone mięso, ser i kapustę kimchi. Całość przykryj drugą połówką bułki z sezamem.


Dobra rada:
Jeśli nie masz kapusty kimchi, do sałatki użyj kapusty pekińskiej z majonezem i chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koreański burger
Burgery od kilku lat świętują swoje sukcesy, a ich złota era zdaje się nie przemijać! Rozwijająca się kultura pysznych kanapek z wołowiną (i nie tylko) już dawno temu zerwała z wizerunkiem fast foodu i wyszła naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów. Nie trzeba jednak wybierać się na miasto, by zjeść pyszną, świeżą bułkę z mięsem! Można ją przygotować w domu —podrzucamy pomysł na koreańskiego burgera!
Dla kogo?
Dla burgerowych smakoszy, a także miłośników oryginalnych pomysłów na lunche i obiady! I nie oszukujmy się — kto nie skusi się na pysznego burgera?
Na jakie okazje?
Obiady, lunche, a nawet posiłek do pracy, na który wszyscy będą patrzyli z zazdrością!
Czy wiesz, że?
Nazwa „burger” pochodzi do słowa „hamburger”, które było określeniem na kanapkę z mięsem. W okresie Złotej Gorączki w USA niemieccy osadnicy przygotowywali sobie na podróż dania z... Hamburga. Ciekawe, czy spodziewali się tak wielkiej popularności swojej przekąski na drogę?