Składniki
1 szklanka
50 gramów
140 gramów
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżka
400 mililitrów
200 gramów
3 sztuki
110 gramów
4 sztuki
1 łyżka
3 szklanki
3 opakowania
1 gram
1.5 łyżeczki
150 gramów
4 sztuki
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Krem cytrynowy: Zmiksować 1 szklankę wody z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną, żółtkami oraz sokiem wyciśniętym z cytryn. Pozostałe 2 szklanki wody zagotować z cukrem. Zestawić z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania zagotować. Pogotować przez chwilę, do zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu do połączenia. Powinien powstać gładki krem. Krem od razu po przygotowaniu może być zbyt rzadki aby wyłożyć go na ciasto, należy wówczas wstawić go do lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 3
Warstwa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii/cukrem wanilinowym na sztywno.
Krok 4
Lukier cytrynowy: W miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny ( np. grzbietem łyżki ) do otrzymania gładkiego lukru. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki, lub soku z cytryny - jeżeli lukier będzie zbyt gęsty.
Krok 5
Złożenie ciasta: Na wystudzony biszkopt ( można go lekko nasączyć, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody ) wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Na krem wyłożyć ubitą śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej ułożyć herbatniki ( w razie potrzeby przycinając je ). Rozprowadzić równomiernie lukier cytrynowy. Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin ( a najlepiej na całą noc, herbatniki muszą zmięknąć aby ciasto dobrze się kroiło ). Smacznego :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej