KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE

- Krok 1Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić jajko, dodać ekstrakt, sól i dalej ucierać.
- Krok 2Na stół wysypać przesianą z kakao mąkę, wymieszać. Dodać utartą masę i wyrabiać wszystko rękami tak, aby powstało gładkie ciasto.
- Krok 3Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez około godzinę w lodówce.
- Krok 4Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując mąką (jeśli ciasto w czasie wyrabiania bądź wałkowania będzie suche i łamliwe, należy dodać odrobinę kwaśnej śmietany i jeszcze raz wyrobić).
- Krok 5Foremką wycinać serca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (ciastka zbyt dużo nie urosną). Piec w temp. 180 stopni około 12-15 minut, w zależności od wielkości ciastek.
- Krok 6Lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Lukier powinien mieć gładką konsystencję i być gęsty. W zależności od rozmiarów białka może trzeba będzie dodać trochę więcej cukru.
- Krok 7Z papieru do pieczenia bądź woreczka foliowego zrobić rożek i odciąć bardzo małą końcówkę. Można użyć również rękawa cukierniczego lub specjalnej szprycy. Jeśli lukier zastygnie zbyt mocno, wystarczy dodać odrobinę wody. Chcąc uzyskać kolorowy lukier, można użyć wszelkiego rodzaju barwników spożywczych.
- Krok 8Upieczone ciasteczka dekorować lukrem.
Przygotowanie