KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

170 gramów

2 szklanki

0.5 szklanki

null gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżeczka

lukier:

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło utrzeć na jasną masę. Dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić jajko, dodać ekstrakt, sól i dalej ucierać.

Krok 2

Na stół wysypać przesianą z kakao mąkę, wymieszać. Dodać utartą masę i wyrabiać wszystko rękami tak, aby powstało gładkie ciasto.

Krok 3

Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez około godzinę w lodówce.

Krok 4

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując mąką (jeśli ciasto w czasie wyrabiania bądź wałkowania będzie suche i łamliwe, należy dodać odrobinę kwaśnej śmietany i jeszcze raz wyrobić).

Krok 5

Foremką wycinać serca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (ciastka zbyt dużo nie urosną). Piec w temp. 180 stopni około 12-15 minut, w zależności od wielkości ciastek.

Krok 6

Lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Lukier powinien mieć gładką konsystencję i być gęsty. W zależności od rozmiarów białka może trzeba będzie dodać trochę więcej cukru.

Krok 7

Z papieru do pieczenia bądź woreczka foliowego zrobić rożek i odciąć bardzo małą końcówkę. Można użyć również rękawa cukierniczego lub specjalnej szprycy. Jeśli lukier zastygnie zbyt mocno, wystarczy dodać odrobinę wody. Chcąc uzyskać kolorowy lukier, można użyć wszelkiego rodzaju barwników spożywczych.

Krok 8

Upieczone ciasteczka dekorować lukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasteczka z maszynki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej