Kruche gwiazdki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

37

311 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

579 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 opakowania

0 gramów

10 dekagramów

30 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię wyjąć z lodówki, ogrzać w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekaną Kasię, cukier, cukier waniliowy. (Ewentualnie gdyby ciasto było zbyt suche, dodać 1 jajko). Wyrobić ciasto.

Krok 3

Zawinąć w folię, wstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjąc odcinać po kawałku ciasta, rozwałkować, wycinać foremką gwiazdki.

Krok 4

Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia.

Krok 5

Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Po upieczeniu na środku każdej gwiazdki nałożyć łyżeczką masę kajmakową i ułożyć połówkę orzecha.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej