Muffinki ze szpinakiem mrożonym – babeczki z fetą | Przepisy.pl pixel

Muffinki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

158

heart
1088 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

150 gramów

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

250 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser feta pokrój w kosteczkę, szpinak rozmroź i odciśnij z wody.

Muffinki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Boczek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na patelni, gdy wytopi się tłuszcz dodaj cebulę. Wszystko razem smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak, dopraw go delikatem warzywnym, gałką i ostrą papryką. Wystudź.

Muffinki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do farszu dodaj majonez i wymieszaj.

Muffinki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką i mlekiem, dodaj farsz ze szpinakiem i ser feta, wszystko razem delikatnie wymieszaj.

Muffinki ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką. Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.

Muffinki ze szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ser feta możesz zastąpić innym dojrzałym serem, nawet pleśniowym.

2

Opinie o przepisie

  • Aneta Olearczyk

    Aneta Olearczyk , 28.10.2016

    Moje smaki ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Wydziałkiewicz

    Bożena Wydziałkiewicz , 12.10.2016

    Q

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z bobu
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki ze szpinakiemMuffinki ze szpinakiem

Wypróbuj przepis na wytrawne muffinki z serem feta i szpinakiem. Nie pożałujesz, jeśli jesteś fanem niebanalnych przystawek! Jest to klasyczne połączenie słonego smaku sera feta z delikatnym szpinakiem, boczkiem i aromatycznymi przyprawami. Zapowiada się wyśmienita uczta! Sprawdź nasz przepis na muffinki z serem feta i szpinakiem – poznaj tym samym nową odsłonę klasycznych muffinów.

Dla kogo?

Babeczki ze szpinakiem i fetą to idealna propozycja dla osób, które preferują wytrawną odmianę muffinek. Dla każdego, kto nie przepada za słodkościami, muffinki ze szpinakiem z pewnością skradną kubki smakowe.

Na jaką okazję?

To potrawa idealna nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako słona przekąska. Możesz serwować ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzą się jako starter lub przekąska podczas przyjęcia, a także jako lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Aby przygotować wytrawne muffinki zaczynamy od smażenia cebuli na złoto i boczku, był chrupki, następnie dodajemy szpinak i przyprawy. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Do szpinakowego farszu dodajemy majonez. Kolejny krok to ubijanie jajek. Farsz łączymy z mąką i mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojony ser feta. Babeczki ze szpinakiem są już prawie gotowe! Wystarczy je upiec.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz nadać daniu bardziej wyrazistego charakteru, dodaj do farszu drobno pokrojone suszone pomidory, które wzbogacą smak potrawy. Do zrobienie muffinek ze szpinakiem, możesz użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego. Powstałą masę przełóż do foremek. Pamiętaj, aby wcześniej posmarować je tłuszczem i oprószyć mąką, dzięki czemu muffiny nie będę przywierać do formy, a po upieczeniu łatwo da się je wyjąć.