Naleśniki ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Naleśniki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

2 łyżki

100 mililitrów

farsz:

250 gramów

1 sztuka

25 dekagramów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, wbij jaja, dodaj olej, wodę i mleko. Połączone składniki wymieszaj na gładką masę.

Krok 2

Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oleju.

Krok 3

Szpinak wrzuć na roztopione masło na patelni, kiedy ostygnie odciśnij i pokrój, dodaj przyprawę w mini kostkach czosnek Knorr, ser biały oraz pieprz. Wyrób widelcem masę.

Krok 4

Naleśniki smaruj szpinakowym farszem i złóż na pół po czym jeszcze raz na pół, aż powstanie trójkąt, podsmaż na rumiany kolor.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiemNaleśniki ze szpinakiem

Naleśniki to jedno z tych dań, które serwuje się w zasadzie o każdej porze dnia. Nadają się na śniadanie, dobrze smakują na obiad i są doskonałe na kolację. Można je też z łatwością spakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Przy tym szybko i łatwo się je przyrządza. Farsz ze szpinaku to główny składnik naleśników na słono. Do jego przyszykowania równie dobrze nadaje się szpinak mrożony, jak i świeży – pamiętaj jedynie, by ten drugi wcześniej pokroić. Warzywo ma bardzo delikatny, neutralny smak, więc by farsz był bardziej intensywny, przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku i dodaj na patelnię. Dobrym uzupełnieniem jest także ser. Jeśli lubisz pleśniowy, dodaj go dopiero pod koniec smażenia. Wolisz ser żółty? Pokrój go w kostkę i rozpuść na patelni. Tak naprawdę każdy ser będzie dobrze smakował w tej wersji farszu. To danie, które będziesz powtarzać.