Naleśniki ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

2 łyżki

100 mililitrów

farsz:

250 gramów

1 sztuka

25 dekagramów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, wbij jaja, dodaj olej, wodę i mleko. Połączone składniki wymieszaj na gładką masę.

Krok 2

Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oleju.

Krok 3

Szpinak wrzuć na roztopione masło na patelni, kiedy ostygnie odciśnij i pokrój, dodaj przyprawę w mini kostkach czosnek Knorr, ser biały oraz pieprz. Wyrób widelcem masę.

Krok 4

Naleśniki smaruj szpinakowym farszem i złóż na pół po czym jeszcze raz na pół, aż powstanie trójkąt, podsmaż na rumiany kolor.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Leczo z kabaczka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiemNaleśniki ze szpinakiem

Naleśniki to jedno z tych dań, które serwuje się w zasadzie o każdej porze dnia. Nadają się na śniadanie, dobrze smakują na obiad i są doskonałe na kolację. Można je też z łatwością spakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Przy tym szybko i łatwo się je przyrządza. Farsz ze szpinaku to główny składnik naleśników na słono. Do jego przyszykowania równie dobrze nadaje się szpinak mrożony, jak i świeży – pamiętaj jedynie, by ten drugi wcześniej pokroić. Warzywo ma bardzo delikatny, neutralny smak, więc by farsz był bardziej intensywny, przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku i dodaj na patelnię. Dobrym uzupełnieniem jest także ser. Jeśli lubisz pleśniowy, dodaj go dopiero pod koniec smażenia. Wolisz ser żółty? Pokrój go w kostkę i rozpuść na patelni. Tak naprawdę każdy ser będzie dobrze smakował w tej wersji farszu. To danie, które będziesz powtarzać.