Napoleonki z bitą śmietaną

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

93 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

350 gramów

50 gramów

125 mililitrów

1 szczypta

krem:

1 litr

200 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

150 gramów

225 gramów

250 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schłodzoną Kasię posiekaj nożem, dodaj mąkę, cukier, sól oraz śmietanę i szybko zagnieć ciasto.

Krok 2

Wyrobione ciasto włóż na około 20 min. do lodówki, aby się schłodziło.

Krok 3

Następnie rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego krążki o średnicy 7 cm.

Krok 4

Krążki piecz w temperaturze. 180 st. C., aż do zarumienienia (ok. 10 min.).

Krok 5

Gdy przestygną połowę krążków polej polewą czekoladową i udekoruj połówkami winogron.

Krok 6

500 ml mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 7

W reszcie mleka wymieszaj żółtka i mąkę, a następnie przelej do gotującego mleka ciągle mieszając.

Krok 8

Gotuj, aż powstanie gęsty krem. Wystudź.

Krok 9

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Krok 10

Na upieczony krążek ciasta bez dekoracji nakładaj najpierw po łyżce kremu, potem po łyżce ubitej śmietany.

Krok 11

Przykryj krążkiem polanym czekoladą i lekko dociśnij.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Napoleonki z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Napoleonki z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Napoleonki z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Napoleonki z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Napoleonki z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Napoleonki z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Napoleonki z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Napoleonki z bitą śmietanąNapoleonki z bitą śmietaną

Planujesz przyjęcie i chcesz poczęstować swoich gości domowym wypiekiem? Przepis na napoleonki z bitą śmietaną z pewnością zainteresuje każdego, kto szuka prostego sposobu na przygotowanie ciastek z kremem. Klasyczne napoleonki robi się z ciasta francuskiego, z łatwością odmienisz je jednak, robiąc je na bazie łatwiejszego w przygotowaniu ciasta kruchego. Pamiętaj, aby ciasto przed pieczeniem schować do lodówki na co najmniej 20 minut – będzie wtedy delikatne i kruche. Po upieczeniu i przestudzeniu, nałóż na ciastka krem waniliowy przygotowany na bazie bitej śmietany, a następnie przykryj je tak, jak markizy. Masę do napoleonek zrobisz także w innym smaku. Wypróbuj np. wersji czekoladowej albo truskawkowej. Ciastka udekoruj roztopioną polewą czekoladową, lukrem i owocami – np. winogronami, kiwi, kawałkami brzoskwiń albo porzeczkami. Całość możesz też posypać cukrem pudrem albo cynamonem. Napoleonki z bitą śmietaną idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska do gorącej kawy. Życzymy smacznego!