ogniskowe ziemniaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ogniskowe ziemniaczki

Autor: Katarzyna Janik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 opakowania

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznijmy od ziemniaczków, które będą robić się najdłużej. Dokładnie umyte, nieobrane ziemniaczki przekroić na pół i każdą połówkę owinąć niewielką ilością folii aluminiowej, po czym nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić na ok. 20 minut, 200st.C do kombiwaru. W czasie, gdy ziemniaczki będą się piekły, przygotujmy tradycyjną mizerię.

Krok 2

Ogórki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce. Dodać jogurt naturalny i do smaku sól, pieprz i sok z cytryny. Gotową mizerię wstawić do lodówki, gdyż najlepiej smakuje dobrze schłodzona:)

Krok 3

Kiedy ziemniaczki będą już w końcowej fazie pieczenia, przygotujmy panierowane serki pleśniowe. Serek w całości zamoczyć w rozbitym jajku i dobrze obtoczyć w bułce tartej.

Krok 4

Ułożyć na dobrze rozgrzanym oleju, dosłownie na chwilę. Jak tylko się zarumienią (trzeba kontrolować od spodu) od razu przewrócić na drugą stronę. Gotowe zdjąć z patelni odsączając jak największa ilość oleju.

Krok 5

Kiedy ziemniaczki się upieką, ostrożnie odwinąć z folii, górę bez skórki posmarować masłem (82% tłuszczu). Dodać mizerię i serki:) Przypomina się smak z dzieciństwa, kiedy na koloniach zajadało się ziemniaczki z ogniska:) A serek pleśniowy roztopiony na patelni intryguje każde podniebienie:) Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej