ogniskowe ziemniaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

ogniskowe ziemniaczki

Autor: Katarzyna Janik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 opakowania

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznijmy od ziemniaczków, które będą robić się najdłużej. Dokładnie umyte, nieobrane ziemniaczki przekroić na pół i każdą połówkę owinąć niewielką ilością folii aluminiowej, po czym nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić na ok. 20 minut, 200st.C do kombiwaru. W czasie, gdy ziemniaczki będą się piekły, przygotujmy tradycyjną mizerię.

Krok 2

Ogórki umyć, obrać i pokroić w półksiężyce. Dodać jogurt naturalny i do smaku sól, pieprz i sok z cytryny. Gotową mizerię wstawić do lodówki, gdyż najlepiej smakuje dobrze schłodzona:)

Krok 3

Kiedy ziemniaczki będą już w końcowej fazie pieczenia, przygotujmy panierowane serki pleśniowe. Serek w całości zamoczyć w rozbitym jajku i dobrze obtoczyć w bułce tartej.

Krok 4

Ułożyć na dobrze rozgrzanym oleju, dosłownie na chwilę. Jak tylko się zarumienią (trzeba kontrolować od spodu) od razu przewrócić na drugą stronę. Gotowe zdjąć z patelni odsączając jak największa ilość oleju.

Krok 5

Kiedy ziemniaczki się upieką, ostrożnie odwinąć z folii, górę bez skórki posmarować masłem (82% tłuszczu). Dodać mizerię i serki:) Przypomina się smak z dzieciństwa, kiedy na koloniach zajadało się ziemniaczki z ogniska:) A serek pleśniowy roztopiony na patelni intryguje każde podniebienie:) Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • ogniskowe ziemniaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba po grecku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej