Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Ogórki faszerowane twarożkiem

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

13

228 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

691 osób wydrukowało

Pobierz pdf

725 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

0 gramów

3 łyżki

6 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ogórki przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Rzodkiewki drobno pokrój, czosnek drobno posiekaj.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 1

Krok 2

Ser biały wymieszaj z jogurtem, dodaj do niego pokrojone rzodkiewki, czosnek, szczypiorek i pieprz. W razie potrzeby farsz dopraw do smaku.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem nadziej wydrążone ogórki i posyp podprażonymi pestkami słonecznika.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki faszerowane twarożkiemOgórki faszerowane twarożkiem

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Delikatny twarożek z dodatkiem świeżych warzyw to przekąska odpowiednia do zaspokojenia głodu między głównymi posiłkami. Jest szybka w przygotowaniu, a dzięki zawartości białka stanowi pożywny posiłek, np. po treningu. Do jej przygotowania wybierz dobry twaróg. Powinien łatwo ucierać się na gładką masę i być lekko kwaśny. Nie powinien mieć za to zbyt dużo serwatki. Jeśli wolisz inne białe sery, użyj ich do przygotowania ogórków faszerowanych twarożkiem. Nadają się np. sery homogenizowane naturalne. Ważna jest ich zawartość tłuszczu, dlatego wybieraj te chude, odtłuszczone. Dodaj do nich pokrojone warzywa. Zamiast rzodkiewek będzie pasować też np. papryka, pamiętaj tylko, by pokroić ją bardzo drobno. Wybierz duże ogórki, takie, które łatwo będzie wydrążyć. Obierz je i usuń z nich pestki. Przygotowanym wcześniej farszem nadziej powstałe łódeczki. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. Dodadzą przekąsce wielu składników odżywczych, zdrowych tłuszczów i witaminy E. Gotowe dietetyczne danie udekoruj prażonymi pestkami i podaj od razu po przygotowaniu.