Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

52

424 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1539 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1651 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

15 sztuk

8 sztuk

0 gramów

3 sztuki

1 sztuka

250 gramów

105 gramów

surówka:

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 – 200C. Warzywa dokładnie umyj. Ziemniaki pokrój w ćwiartki (obgotuj na półtwardo), pomidorki na połówki, paprykę w niezbyt drobne kawałki, cebulę w ćwiartki, a czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w paseczki, a oliwki na połówki.

Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora - Krok 1

Krok 2

Kurczaka natrzyj przyprawą Knorr i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora - Krok 2

Krok 3

Obłóż ją pomidorkami, ziemniakami i papryką. Do formy dodaj cebulę, suszone pomidory, czosnek i oliwki. Całość dodatkowo posyp ziołami prowansalskimi.

Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora - Krok 3

Krok 4

Polej oliwą z oliwek i dwoma łyżkami wody i przykryj folią aluminiową. Piecz około 20 minut, pięć minut przed końcem ściągnij folię by zarumienić kurczaka.

Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora - Krok 4

Krok 5

Kurczaka podawaj z surówką z pora, marchewki jabłka. Pora przekrój na pół i następnie w cienkie półplasterki. Sparz wrzątkiem, odsącz i pozostaw do wystygnięcia. Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i następnie wymieszaj z porem. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Kurczak pieczony z warzywami i surówka z pora - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Zosia Węgrzyn

    Zosia Węgrzyn

    pyszne,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Czapska

    Kamila Czapska

    w piekarniku trzymałam trochę dłużej niż 20 minut. Dodałam do tego brokuła. Mięsko wyszło mięciutkie i soczyste, aż rozpływało się w ustach.Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Wilczyński

    Sebastian Wilczyński

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kachel

    Dorota Kachel

    Ja zrobilam z udkami i bylo przepyszne. Kwestia smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Pierzchniak

    Rafał Pierzchniak

    41 "MNIAM"? Czy ktoś to próbował przyrządzić, a potem zjadł? By się przekonać, polecam zmarnować wszystkie te składniki i czas. Danie smakuje ŹLE, a nawet bardzo ŹLE. O gustach smakowych się nie dyskutuje, ale to nie jest tylko moje odrębne zdanie, tego nie da się zjeść! Przy takich przepisach, rozumiem dlaczego na portalu nie ma możliwości wystawiania innych ocen niż "MNIAM". W tym przypadku jest to "BLE!!!!"

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony z warzywami i surówka z poraKurczak pieczony z warzywami i surówka z pora

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Kurczak to wyjątkowo chude mięso, odpowiednie dla osób chcących zachować fit sylwetkę. Jeśli szukasz przepisu na danie zdrowe, pożywne, smaczne i szybkie w przyrządzeniu, wypróbuj kurczaka pieczonego z warzywami z dodatkiem surówki z pora. Wybierając mięso, szukaj tylko takiego, które będzie miało jasny i różowy kolor. Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, zacznij przygotowywać poszczególne składniki potrawy. Pokrój warzywa, pamiętając o wcześniejszym obgotowaniu ziemniaków. Dodaj do kurczaka ostrej przyprawy. Lekko pikantne mięso bardzo dobrze skomponuje się z łagodnymi warzywami, a całe danie nabierze wyrazistości. Podczas pieczenia mięsa i warzyw, zacznij przygotowywać surówkę. Pora krótko sparz przed krojeniem – dzięki temu będzie łagodniejszy i straci swoją lekką goryczkę. Następnie przelej go mocno zimną wodą, żeby przerwać proces parzenia. Dietetyczne danie podawaj doprawione np. ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano albo posiekaną świeżą natką pietruszki. Spróbuj, jak wspaniale smakuje tak przyrządzone mięso – bez dodawania soli!