Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli
łatwe
1215 osób zapisało

Składniki
200 gramów
300 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
8 sztuk
sałatka:
150 gramów
200 gramów
40 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Filet z łososia natrzyj przyprawą do mięsa Knorr wymieszaną z łyżeczką oliwy.

Krok 2
Upiecz w piekarniku wyłożonym papierem do pieczenia, skórą do dołu w temperaturze 180C przez około 10 minut, tak aby mięso nie było wysuszone. Po przestygnięciu usuń skórę z łososia.

Krok 3
Mięso włóż do miski, dodaj twarożek i rozgnieć widelcem na gładką masę. Dopraw sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce przez ok. 30 minut.

Krok 4
Kromki chleba smaruj pastą i posyp natką pietruszki. Podawaj z sałatką przygotowaną z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków. Całość polej sosem przygotowanym z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli to świetny sposób na początek dnia. Są zdrowe, zawierają wiele cennych składników odżywczych i bardzo dobrze smakują. Łososia upiecz z dodatkiem przypraw i oliwy. Jeśli chcesz, możesz opcjonalnie usmażyć go na patelni grillowej. Połącz z twarożkiem kanapkowym – łosoś dobrze skomponuje się z tym o smaku naturalnym, ale nadają się też wszystkie inne np. ziołowe lub ze szczypiorkiem. Dodaj sok z cytryny i przyprawy. Włóż gotową pastę do lodówki. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie jej wieczorem, by na drugi dzień wziąć ją do pracy. Do przyrządzenia fit kanapek użyj chleba żytniego albo orkiszowego, np. z mąki z pełnego przemiału. Udekoruj je świeżym koperkiem. Z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków lucerny przyrządź lekką sałatkę. Możesz użyć również innych dodatków takich jak np. ogórek, papryka albo roszponka. Spróbuj również wersji ze świeżym szpinakiem. Nadaj całości nieco pikanterii, zamieniając kiełki lucerny na kiełki rzodkiewki. Gotowe pożywne danie polej sosem z octu balsamicznego na bazie oliwy. Smacznego!