Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

44

276 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

956 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

8 sztuk

sałatka:

150 gramów

200 gramów

40 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Filet z łososia natrzyj przyprawą do mięsa Knorr wymieszaną z łyżeczką oliwy.

Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - Krok 1

Krok 2

Upiecz w piekarniku wyłożonym papierem do pieczenia, skórą do dołu w temperaturze 180C przez około 10 minut, tak aby mięso nie było wysuszone. Po przestygnięciu usuń skórę z łososia.

Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - Krok 2

Krok 3

Mięso włóż do miski, dodaj twarożek i rozgnieć widelcem na gładką masę. Dopraw sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce przez ok. 30 minut.

Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - Krok 3

Krok 4

Kromki chleba smaruj pastą i posyp natką pietruszki. Podawaj z sałatką przygotowaną z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków. Całość polej sosem przygotowanym z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - Krok 4
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Miraska

    Miraska , 10.06.2023

    Polecam, bardzo dobra pasta.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoliKanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli to świetny sposób na początek dnia. Są zdrowe, zawierają wiele cennych składników odżywczych i bardzo dobrze smakują. Łososia upiecz z dodatkiem przypraw i oliwy. Jeśli chcesz, możesz opcjonalnie usmażyć go na patelni grillowej. Połącz z twarożkiem kanapkowym – łosoś dobrze skomponuje się z tym o smaku naturalnym, ale nadają się też wszystkie inne np. ziołowe lub ze szczypiorkiem. Dodaj sok z cytryny i przyprawy. Włóż gotową pastę do lodówki. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie jej wieczorem, by na drugi dzień wziąć ją do pracy. Do przyrządzenia fit kanapek użyj chleba żytniego albo orkiszowego, np. z mąki z pełnego przemiału. Udekoruj je świeżym koperkiem. Z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków lucerny przyrządź lekką sałatkę. Możesz użyć również innych dodatków takich jak np. ogórek, papryka albo roszponka. Spróbuj również wersji ze świeżym szpinakiem. Nadaj całości nieco pikanterii, zamieniając kiełki lucerny na kiełki rzodkiewki. Gotowe pożywne danie polej sosem z octu balsamicznego na bazie oliwy. Smacznego!