Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Sałatka z komosy ryżowej i ziół

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

8

153 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

587 osób wydrukowało

Pobierz pdf

624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

250 gramów

265 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

120 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Komosę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając zamiast wody bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Sałatka z komosy ryżowej i ziół - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w półkrążki i usmaż na Ramie na złoty kolor. Dodaj uprzednio sparzoną wrzątkiem cukinię i podduś z cebulką przez chwilę.

Sałatka z komosy ryżowej i ziół - Krok 2

Krok 3

Liście mięty, koperku i kolendry drobno posiekaj.

Sałatka z komosy ryżowej i ziół - Krok 3

Krok 4

Do przygotowanej komosy dodaj cebulę z cukinią, zioła i odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz sok z cytryny i wymieszaj. Podawaj sałatkę z rukolą, posypaną rozdrobnioną fetą. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Sałatka z komosy ryżowej i ziół - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z komosy ryżowej i ziółSałatka z komosy ryżowej i ziół

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Komosa ryżowa, zwana także quinoą albo ryżem peruwiańskim, to bogate źródło białka oraz witamin. Zawiera także kwasy tłuszczowe nienasycone, ma niski IG oraz dużą zawartość błonnika. Doskonale sprawdzi się jako podstawa zdrowej i fit sałatki. Przed przyrządzeniem dokładnie wypłucz komosę, by pozbyć się goryczki. Po osuszeniu podpraż ją na patelni, by wydobyć z niej lekko orzechowy smak. Ugotuj tak jak ryż, przez około 15 minut, a potem odstaw na bok (pod przykryciem) na kolejne 5 minut. Gotowe ziarna powinny być lekko przezroczyste z widocznymi białymi kiełkami. Kiedy quinoa będzie się gotowała, przygotuj warzywa. Podduś je krótko na patelni, tak by nie straciły chrupkości. Następnie posiekaj zioła. Listki mięty najpierw oderwij od łodyżek, kolendrę i koperek możesz rozdrabniać w całości. Połącz ugotowaną komosę z warzywami, ziołami i ciecierzycą (z puszki lub gotowaną). Na koniec posyp całość pokruszonym serem feta i rukolą. Dobrze smakować będzie także roszponka albo świeży szpinak. Tę dietetyczną sałatkę z komosy ryżowej i ziół podaj udekorowaną listkami pachnącej mięty. Smacznego!