Optymistyczne kruche ciasteczka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

250 gramów

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy zrobić stożek z mąki, z zagłębieniem w środku. W zagłębieniu umieścić Kasię, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając Kasię z cukrem i solą.

Krok 2

Wbić żółtka i szybko wyrobić.

Krok 3

Ciasto można wyrobić również w malakserze (food processorze).

Krok 4

Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.

Krok 5

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką.

Krok 6

Wycinać dowolne kształty ciastek.

Krok 7

Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną matą teflonową.

Krok 8

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do ze złocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Smacznego :).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Optymistyczne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Optymistyczne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Optymistyczne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Optymistyczne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Optymistyczne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Optymistyczne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Optymistyczne kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej