Orzechowe ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

34

429 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

389 osób wydrukowało

Pobierz pdf

702 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

8 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

10 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść kruche ciasto z mąki, orzechów, Kasi, żółtek, cukru, cukru waniliowego.

Krok 2

Ulepić kulę, zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.

Krok 3

Ulepić kulki o średnicy 2 cm, spłaszczyć poukładać je na blasze wyścielonej pergaminem.

Krok 4

Piec 15 minut w temperaturze 170-180 C. Posypać cukrem pudrem.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzechowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Słodkie ciasteczka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzechowe ciasteczkaOrzechowe ciasteczka

Masz ochotę na uniwersalne kruche ciasteczka, które przygotujesz w bardzo prosty i szybki sposób? W takim razie poznaj przepis na ich orzechową wersję – zaserwuj ją na podwieczorek lub poobiedni deser. Doskonale sprawdzi się również jako przekąska do pracy. Jeśli chcesz, aby ciasteczka były słodsze, dodaj do ciasta drobno pokruszoną mleczną czekoladę. Ulep z wymienionych w przepisie składników kulę, zawiń ją w folię i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmij kruche ciasto i podziel na niewielkie kulki – spłaszcz je i poukładaj na blasze wyłożonej wcześniej pergaminem. Piecz w temperaturze 170-180° C. Jeszcze ciepłe ciasteczka posyp cukrem pudrem. Sprawdzi się również cukier waniliowy wymieszany z cynamonem. Jeśli przygotowujesz ciasteczka na święta lub specjalną uroczystość, polej ich wierzch lukrem królewskim i powtykaj w niego bakalie. Orzechowe ciasteczka podawaj zimą do gorącej kawy lub kakao, a latem do lodów, np. waniliowych lub śmietankowych. Zainspiruj się tym przepisem i przyrządź znakomitą propozycję na deser. Z czym podasz ciasteczka?