Orzechowe ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

34

384 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

389 osób wydrukowało

Pobierz pdf

702 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

8 dekagramów

2 sztuki

10 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść kruche ciasto z mąki, orzechów, Kasi, żółtek, cukru, cukru waniliowego.

Krok 2

Ulepić kulę, zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.

Krok 3

Ulepić kulki o średnicy 2 cm, spłaszczyć poukładać je na blasze wyścielonej pergaminem.

Krok 4

Piec 15 minut w temperaturze 170-180 C. Posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

8 osób ogląda przepis:
Słodkie ciasteczka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzechowe ciasteczkaOrzechowe ciasteczka

Masz ochotę na uniwersalne kruche ciasteczka, które przygotujesz w bardzo prosty i szybki sposób? W takim razie poznaj przepis na ich orzechową wersję – zaserwuj ją na podwieczorek lub poobiedni deser. Doskonale sprawdzi się również jako przekąska do pracy. Jeśli chcesz, aby ciasteczka były słodsze, dodaj do ciasta drobno pokruszoną mleczną czekoladę. Ulep z wymienionych w przepisie składników kulę, zawiń ją w folię i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmij kruche ciasto i podziel na niewielkie kulki – spłaszcz je i poukładaj na blasze wyłożonej wcześniej pergaminem. Piecz w temperaturze 170-180° C. Jeszcze ciepłe ciasteczka posyp cukrem pudrem. Sprawdzi się również cukier waniliowy wymieszany z cynamonem. Jeśli przygotowujesz ciasteczka na święta lub specjalną uroczystość, polej ich wierzch lukrem królewskim i powtykaj w niego bakalie. Orzechowe ciasteczka podawaj zimą do gorącej kawy lub kakao, a latem do lodów, np. waniliowych lub śmietankowych. Zainspiruj się tym przepisem i przyrządź znakomitą propozycję na deser. Z czym podasz ciasteczka?