Pani Wawelska zwana Pychotką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pani Wawelska zwana Pychotką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0.5 litra

2 szklanki

null

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 opakowanie

0.25 kilograma

2 szklanki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Nożem posiekaj masło na małe kawałki, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zrób wgłębienie i dodaj żółtka.

Krok 2

Ciasto zagnieć i podziel na dwie części, które rozwałkuj na prostokątne placki o wymiarach około 23x36 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto wraz z papierem włóż do dwóch foremek.

Krok 3

Na wierzchu posmaruj dżemem i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15 minut.

Krok 4

W tym czasie zrób masę bezową. Białka ubij na sztywno i wciąż ubijając dosypuj cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną.

Krok 5

Masę rozprowadź na warstwie dżemu na obydwu plackach i posyp posiekanymi orzechami. Placki piecz przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.

Krok 6

Zrób masę budyniową: odlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotuj i dolej do połączonych składników. Wymieszaj i ponownie zagotuj, odstaw z ognia.

Krok 7

Masło miksuj i dodawaj po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej. Całą masę wyłóż na 1 placku i przykryj drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej