Pani Wawelska zwana Pychotką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pani Wawelska zwana Pychotką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0.5 litra

2 szklanki

null

2 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 opakowanie

0.25 kilograma

2 szklanki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Nożem posiekaj masło na małe kawałki, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zrób wgłębienie i dodaj żółtka.

Krok 2

Ciasto zagnieć i podziel na dwie części, które rozwałkuj na prostokątne placki o wymiarach około 23x36 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto wraz z papierem włóż do dwóch foremek.

Krok 3

Na wierzchu posmaruj dżemem i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15 minut.

Krok 4

W tym czasie zrób masę bezową. Białka ubij na sztywno i wciąż ubijając dosypuj cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną.

Krok 5

Masę rozprowadź na warstwie dżemu na obydwu plackach i posyp posiekanymi orzechami. Placki piecz przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.

Krok 6

Zrób masę budyniową: odlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotuj i dolej do połączonych składników. Wymieszaj i ponownie zagotuj, odstaw z ognia.

Krok 7

Masło miksuj i dodawaj po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej. Całą masę wyłóż na 1 placku i przykryj drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pani Wawelska zwana Pychotką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej