Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

10

114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2.5 łyżki

2 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę opłucz, ugotuj do miękkości.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 2

Krok 3

Pomidory suszone namocz krótko w ciepłej wodzie, osusz.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj blenderem soczewicę, pomidory i cebulę z czosnkiem. Dopraw tymiankiem. Przełóż do miseczki.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 4

Krok 5

Macę połam na mniejsze kawałki. Możesz je wkładać do miseczki z pastą i w ten sposób nabierać pastę.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos

    Pyszna i prosta polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Woźnica

    Renata Woźnica

    Super szybka i prosta

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej