Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą
łatwe
154 osoby zapisały

Składniki
8 łyżek
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
2.5 łyżki
2 łyżeczki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Soczewicę opłucz, ugotuj do miękkości.

Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

Krok 3
Pomidory suszone namocz krótko w ciepłej wodzie, osusz.

Krok 4
Zmiksuj blenderem soczewicę, pomidory i cebulę z czosnkiem. Dopraw tymiankiem. Przełóż do miseczki.

Krok 5
Macę połam na mniejsze kawałki. Możesz je wkładać do miseczki z pastą i w ten sposób nabierać pastę.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej