Przegrzebki z białym winem i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przegrzebki z białym winem i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

50 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1.5 łyżeczki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przegrzebki zamarynuj w oliwie i przyprawie Knorr. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

Krok 2

W tym czasie pomidory sparz wrzątkiem. Następnie obierz z skórki, przekrój na cztery. Pozbądź się pestek a sam miąższ pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek, cebulę i chilli.

Krok 4

Jak będą rumiane dodaj małże wraz z marynatą.

Krok 5

Po chwili smażenia wlej białe wino.

Krok 6

Jak wyparuje dodaj sok z cytryny, pokrojone pomidory oraz zimne masło. Teraz mieszaj energicznie całość aż masło utworzy emulsję.

Krok 7

Przestań podgrzewać, dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość przełóż na głęboki talerz. Podawaj natychmiast z bagietką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przegrzebki z białym winem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przegrzebki z białym winem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przegrzebki z białym winem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przegrzebki z białym winem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przegrzebki z białym winem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przegrzebki z białym winem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przegrzebki z białym winem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przegrzebki z białym winem i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Donaty bez drożdży
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przegrzebki z białym winem i pomidoramiPrzegrzebki z białym winem i pomidorami

Nazywane są muszlami św. Jakuba. Ten rodzaj małży cechuje bardzo delikatny smak i soczyste mięso. Przyrządza się je najczęściej w wersji smażonej lub duszonej. Przegrzebki z białym winem i pomidorami to prawdziwa uczta dla osób lubiących owoce morza. Małże najpierw marynuje się w zalewie z oliwy i przypraw, dzięki czemu nabierają wyrazistości. Następnie smaży się je z czosnkiem, cebulą i chili, co sprawia, że stają się dość pikantne. Na sos, w którym się je dusi, składają się pomidory, sok z cytryny, odrobinę zimnego tłuszczu i natka pietruszki. Gęsty i ostry doskonale współgra ze smakiem popularnych owoców morza. Przegrzebki z białym winem i pomidorami serwuje się w zestawieniu z bagietką. Sprawdzi się zarówno świeża, jak i grillowana. Do całości dołącza się też często makaron lub warzywne musy. Małże będą dobrze smakowały również z warzywami na ciepło – np. szparagami lub brokułami. Jeśli chcesz przyrządzić coś eleganckiego i smacznego, przygotuj przegrzebki. Zobacz, jak to zrobić. Sprawdź podany przepis.