
Składniki
12 sztuk
2 łyżki
4 sztuki
50 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1.5 łyżeczki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przegrzebki zamarynuj w oliwie i przyprawie Knorr. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 2
W tym czasie pomidory sparz wrzątkiem. Następnie obierz z skórki, przekrój na cztery. Pozbądź się pestek a sam miąższ pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek, cebulę i chilli.
Krok 4
Jak będą rumiane dodaj małże wraz z marynatą.
Krok 5
Po chwili smażenia wlej białe wino.
Krok 6
Jak wyparuje dodaj sok z cytryny, pokrojone pomidory oraz zimne masło. Teraz mieszaj energicznie całość aż masło utworzy emulsję.
Krok 7
Przestań podgrzewać, dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość przełóż na głęboki talerz. Podawaj natychmiast z bagietką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Przegrzebki z białym winem i pomidorami
Nazywane są muszlami św. Jakuba. Ten rodzaj małży cechuje bardzo delikatny smak i soczyste mięso. Przyrządza się je najczęściej w wersji smażonej lub duszonej. Przegrzebki z białym winem i pomidorami to prawdziwa uczta dla osób lubiących owoce morza. Małże najpierw marynuje się w zalewie z oliwy i przypraw, dzięki czemu nabierają wyrazistości. Następnie smaży się je z czosnkiem, cebulą i chili, co sprawia, że stają się dość pikantne. Na sos, w którym się je dusi, składają się pomidory, sok z cytryny, odrobinę zimnego tłuszczu i natka pietruszki. Gęsty i ostry doskonale współgra ze smakiem popularnych owoców morza. Przegrzebki z białym winem i pomidorami serwuje się w zestawieniu z bagietką. Sprawdzi się zarówno świeża, jak i grillowana. Do całości dołącza się też często makaron lub warzywne musy. Małże będą dobrze smakowały również z warzywami na ciepło – np. szparagami lub brokułami. Jeśli chcesz przyrządzić coś eleganckiego i smacznego, przygotuj przegrzebki. Zobacz, jak to zrobić. Sprawdź podany przepis.