50 przepisów - 10 dni

Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

1

266 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

120 gramów

4 łyżeczki

2 sztuki

300 gramów

600 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ryż zalej mlekiem i gotuj do miękkości na wolnym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodaj margarynę, całość wymieszaj.

Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym - Krok 1

Krok 2

Banan umyj, obierz, pokrój w półplasterki. Wymieszaj z ryżem i cynamonem.

Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym - Krok 2

Krok 3

Opłucz truskawki, usuń szypułki. Mrożone odstaw, żeby nieco rozmarzły. Pokrój na kawałki, przełóż do rondelka i rozgotuj. Możesz przetrzeć przez sito, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.

Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym - Krok 3

Krok 4

Przełóż ryż do salaterki. Polej sosem truskawkowym.

Ryż na mleku z bananem i sosem truskawkowym - Krok 4
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, manganu, witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej