50 przepisów - 10 dni

Pieczona makrela

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 sztuki

2 łyżeczki

12 sztuk

4 łyżki

2 sztuki

600 gramów

1 łyżeczka

600 gramów

4 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makrelę umyj, osusz. Umyj cytrynę, pokrój w półplasterki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj.

Pieczona makrela - Krok 1

Krok 2

Skórę na wierzchu ryby natnij w kilku miejscach. Wierzch i środek pokrop tłuszczem, ułóż półplasterki cytryny i plasterki czosnku, posyp natką. Zawiń rybę w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i odstaw na godzinę. Piecz w temperaturze 180°C / 15 min.

Pieczona makrela - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki dokładnie umyj, podgotuj przez kilka minut w mundurkach. Kiedy trochę przestygną pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie do zapiekania posmaruj pozostałym tłuszczem. Ułóż ziemniaki, posyp mieloną papryką. Umyj i osusz tymianek. Porwij na mniejsze cząstki i dodaj do ziemniaków. Opiekaj ziemniaki, aż będą lekko zarumienione.

Pieczona makrela - Krok 3

Krok 4

Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z tartym chrzanem i jogurtem.

Pieczona makrela - Krok 4
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, witaminy A, witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, niacyny, witaminy B6, witaminy C, folianów, witaminy B12, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej