Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem
łatwe
23 osoby zapisały
Składniki
200 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
1 łyżeczka
50 gramów
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypłucz ryż pod bieżącą wodą, przełóż go do garnka, zalej 300ml gotującego się napoju kokosowego. Ryż gotuj w kąpieli wodnej pod przykryciem około 20-30 minut.
Krok 2
Otrzyj limonkę ze skórki, wyciśnij z niej sok, drugą pokrój w cząstki, mango i banana pokrój w kostkę, orzeszki upraż na złoty kolor na suchej patelni.
Krok 3
Po ugotowaniu ryżu dodaj do niego sok z limonki, otartą skórkę i rodzynki, dopraw go do smaku 3-4 łyżkami syropu klonowego. Ryz przełóż na talerz, na środku umieść pokrojone owoce, orzeszki, cząstki limonki, całość oprósz z wierzchu cynamonem i ewentualnie polej odrobiną syropu klonowego.
Dobra rada:
Ryż możesz ugotować w zwykłej wodzie i tylko doprawić mlekiem kokosowym będzie wtedy o wiele mniej kaloryczny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem
Ryż z jabłkami i cynamonem to już klasyka! Dziś przedstawiamy nieco inną, bardziej nowoczesną wersję tego smakołyku – oto przepis na ryż na napoju kokosowym z mango i bananem. Ciekawe, czy posmakuje Wam tak samo jak ta, którą pamiętacie z dzieciństwa! Nie dowiecie się, dopóki nie spróbujecie.
Dla kogo?
Ryż na napoju kokosowym z mango i bananem to coś dla każdego łasucha!
Na jaką okazję?
Ryż na słodko z owocami to świetny pomysł na niespieszne, weekendowe śniadanie. Jeśli zostanie Ci jakaś porcja, równie dobrze możesz ją zjeść także na kolację.
Czy wiesz, że?
Egzotyczny owoc mango ceniony był za swoje walory odżywcze i smakowe już ponad 4 tysiące lat temu w Indiach. Określano go „owocem bogów”.
Dla urozmaicenia
Do ryżu na napoju kokosowym przygotuj świeżo wyciskany sok – z pomarańczy lub grejpfruta. To duet idealny!