Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Pieczona makrela

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1.5 sztuki

4 łyżeczki

600 gramów

12 sztuk

1 łyżeczka

600 gramów

4 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makrelę umyj, osusz. Umyj cytrynę, pokrój w półplasterki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj.

Pieczona makrela - Krok 1

Krok 2

Skórę na wierzchu ryby natnij w kilku miejscach. Wierzch i środek pokrop tłuszczem, ułóż półplasterki cytryny i plasterki czosnku, posyp natką. Zawiń rybę w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i odstaw na godzinę. Piecz w temperaturze 180°C / 15 min.

Pieczona makrela - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki dokładnie umyj, podgotuj przez kilka minut w mundurkach. Kiedy trochę przestygną pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie do zapiekania posmaruj pozostałym tłuszczem. Ułóż ziemniaki, posyp mieloną papryką. Umyj i osusz tymianek. Porwij na mniejsze cząstki i dodaj do ziemniaków. Opiekaj ziemniaki, aż będą lekko zarumienione.

Pieczona makrela - Krok 3

Krok 4

Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z tartym chrzanem i jogurtem.

Pieczona makrela - Krok 4
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, witaminy A, witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, niacyny, witaminy B6, witaminy C, folianów, witaminy B12, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona makrela - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona makrela - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona makrela - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona makrela - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona makrela - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona makrela - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona makrela - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej