Sałatka z makaronem i rzodkiewką - przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z rzodkiewką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
1048 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

753 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

779 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałatę i rzodkiewki.

Krok 2

Pokrój szynkę w kostkę, rzodkiewki w plastry, natomiast szczypiorek posiekaj.

Krok 3

Porwij sałaty, a następnie wymieszaj je z makaronem i pozostałymi składnikami.

Krok 4

Dodaj Sos sałatkowy włoski Knorr przygotowany według przepisu na opakowaniu.

Krok 5

Gotową sałatkę podawaj posypaną pestkami słonecznika.

3

Opinie o przepisie

  • Justyna Myler

    Justyna Myler , 19.04.2018

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Elżbieta Ciołkowska

    Agnieszka Elżbieta Ciołkowska , 14.07.2016

    Monia Ko moze ta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Zacharska

    Emilia Zacharska , 04.06.2015

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z rzodkiewkąSałatka makaronowa z rzodkiewką

Sałatka makaronowa z rzodkiewką to przekąska pełna chrupiących składników: różnych gatunków sałat oraz lekko pikantnej rzodkiewki, urozmaicona dodatkiem szynki i szczypiorku. Całość połączysz sosem włoskim, z nutą pietruszki, lubczyku, tymianku i czosnku. Wybierz odpowiedni makaron. Najlepsze do sałatki będą świderki, penne albo kokardki. Jeśli masz taką możliwość, zdecyduj się na makaron kolorowy – jest całkowicie naturalny, jego barwa nie wpływa na smak, a z pewnością urozmaici wygląd potrawy. Ugotuj go al dente i pozostaw do przestudzenia. W tym czasie zajmij się pozostałymi składnikami. Sałaty: masłową i karbowaną, poszarp na kawałki, pokrój szynkę, rzodkiewkę i szczypiorek. Wymieszaj wszystko dokładnie, polej sosem, a na koniec posyp ziarnami słonecznika. Dobrze będą smakować, jeśli wcześniej uprażysz je na patelni na złocisty kolor – staną się wtedy chrupiące i delikatnie orzechowe. Sałatka makaronowa z rzodkiewką to szybki sposób na pyszną przekąskę lub dodatek do dań. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!