Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka z awokado i tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pomidory pokrój w cząstki, cebulę w piórka.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 1

Krok 2

Awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestki i obierz ze skórki.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 2

Krok 3

Awokado pokrój w cząstki i ułóż na talerzu. Obok połóż pomidory i całość posyp listkami sałaty oraz cebulką.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 3

Krok 4

Tuńczyka odcedź i ułóż na sałacie.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Polej nim sałatkę. Danie doskonale smakuje z ziołowymi grzankami.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokado i tuńczykiem Sałatka z awokado i tuńczykiem

Sałatka z awokado i tuńczykiem to doskonała propozycja na szybki i prosty w przygotowaniu obiad, kolację lub lunch do pracy. Możesz zaserwować ją także w trakcie przyjęcia, które zorganizujesz w domu. Wybierając awokado, dokładnie je obejrzyj – dojrzały owoc powinien mieć ciemnozieloną lub bakłażanową skórkę. Następnie delikatnie przyciśnij ją palcami – powinna być ona miękka i sprężysta. Jeżeli awokado nie jest dojrzałe, połóż je na parapecie lub kuchennym blacie – dojrzeje w ciągu trzech – czterech dni. Równie ważnym składnikiem sałatki jest tuńczyk w puszce. W zależności od upodobań, zdecydować możesz się na jego wersję w sosie własnym lub w oleju. Dołóż także dojrzałe pomidory i odrobinę pokrojonej w piórka cebuli. Całość niech zwieńczy grecki sos do sałatek. Danie możesz podawać solo, z grzankami lub z przypieczoną bagietką.