Sałatka z buraczków i roszponki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z buraczków i roszponki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową, wstaw do pieczenia w temp. 180 C° na 30 min.

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka , roszpunkę umyj i przebierz z zepsutych liści, pomarańcz obierz tak, aby pozostał sam miąższ, wytnij cząstki.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z wodą i majonezem.

Krok 4

Buraki obierz i pokrój w kliny lub pół księżyce.

Krok 5

Na talerzu układaj buraczki, roszpunkę, cebulę pokrojoną w piórka i cząstki pomarańczy. Podawaj polane sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z buraczków i roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z buraczków i roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z buraczków i roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z buraczków i roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z buraczków i roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z buraczków i roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z buraczków i roszponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z buraczków i roszponki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pulpety w sosie koperkowym
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z buraczków i roszponkiSałatka z buraczków i roszponki

Delikatnie słodkawe pieczone buraki doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub warzywna kolacja. W połączeniu z kwaskowatymi pomarańczami i wyrazistym sosem czosnkowym tworzą danie dobre na wiele okazji. Sałatka z buraczków i roszponki będzie wyśmienita, jeśli podasz ją do potraw grillowanych, ale też do przekąsek, takich jak sery, zapiekane warzywa czy mięsa serwowane na zimno. Przygotowuje się ją z pieczonych w folii buraków. Jeśli chcesz wzbogacić ich smak, polej je przed włożeniem do piekarnika oliwą, sosem balsamicznym i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa upieczone z takimi dodatkami staną się pikantne, co świetnie będzie się komponować z intensywnym sosem czosnkowym. Do dania dołącza się jeszcze roszponkę oraz pomarańcze. Taki zestaw składników będzie również smaczny, jeśli uzupełnisz go serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Sałatkę z buraczków i roszponki serwuj ze świeżą bagietką, także jako drugie śniadanie w pracy. Przekonaj się, jak łatwo ją przygotować! Zapoznaj się z naszym przepisem.