
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
500 gramów
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową, wstaw do pieczenia w temp. 180 C° na 30 min.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka , roszpunkę umyj i przebierz z zepsutych liści, pomarańcz obierz tak, aby pozostał sam miąższ, wytnij cząstki.
Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z wodą i majonezem.
Krok 4
Buraki obierz i pokrój w kliny lub pół księżyce.
Krok 5
Na talerzu układaj buraczki, roszpunkę, cebulę pokrojoną w piórka i cząstki pomarańczy. Podawaj polane sosem czosnkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z buraczków i roszponki
Delikatnie słodkawe pieczone buraki doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub warzywna kolacja. W połączeniu z kwaskowatymi pomarańczami i wyrazistym sosem czosnkowym tworzą danie dobre na wiele okazji. Sałatka z buraczków i roszponki będzie wyśmienita, jeśli podasz ją do potraw grillowanych, ale też do przekąsek, takich jak sery, zapiekane warzywa czy mięsa serwowane na zimno. Przygotowuje się ją z pieczonych w folii buraków. Jeśli chcesz wzbogacić ich smak, polej je przed włożeniem do piekarnika oliwą, sosem balsamicznym i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa upieczone z takimi dodatkami staną się pikantne, co świetnie będzie się komponować z intensywnym sosem czosnkowym. Do dania dołącza się jeszcze roszponkę oraz pomarańcze. Taki zestaw składników będzie również smaczny, jeśli uzupełnisz go serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Sałatkę z buraczków i roszponki serwuj ze świeżą bagietką, także jako drugie śniadanie w pracy. Przekonaj się, jak łatwo ją przygotować! Zapoznaj się z naszym przepisem.