Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

6

158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

405 osób wydrukowało

Pobierz pdf

421 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

3 łyżki

200 gramów

10 sztuk

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

9 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj rukolę, osusz i wrzuć do miski. Pomidory umyj i pokrój w kostkę, oliwki w plasterki, a następnie dodaj je do rukoli.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 3 łyżki oliwy i 3 łyżki wody. Wymieszaj i odczekaj 10-15 minut. Po tym czasie, połącz sos z warzywami.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 2

Krok 3

Ser pokrój w kostkę. Następnie obtocz w sezamie, wymieszanym z ziołami i papryką. Ułóż na wierzchu sałatki. Sałatkę podawaj z macą razową.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 3
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkamiSałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Nie wszyscy wiedzą, że rukola była znana u nas już przed wojną jako rokietta siewna. Dziś często stanowi dodatek do kanapek, pizz i makaronów. Doskonale sprawdza się też jako baza do różnego rodzaju fit sałatek. Rukola ma pikantny smak, który dobrze komponuje się z wieloma składnikami, np. awokado, mozzarellą, pomarańczami, orzechami włoskimi. Na uniwersalności jej zalety się jednak nie kończą. Jest ponadto bardzo zdrowa: zawiera kwas foliowy, żelazo, magnez oraz wiele witamin. Posiada też sporo błonnika i mało kalorii. Spróbuj, jak smakuje w dietetycznej wersji z warzywami oraz twarogiem. Do rukoli dodaj pomidory oraz oliwki. Następnie przygotuj lekki twaróg – pokrój go w kostkę i obtocz w sezamie, wymieszanym z ziołami prowansalskimi i papryką. Sezam możesz wcześniej uprażyć na złoty kolor, żeby nabrał wyrazistości. Jego ziarna to źródło tzw. dobrych tłuszczów, które sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej wartościowe. Ser ułóż na sałatce. Podawaj sałatkę z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami na przykład z macą razową. Smacznego.